9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

U Prijedoru proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava

Najnovije vijesti

Nakon što je vodostaj rijeke Sane prešao kritičnu tačku, Štab za vanredne situacije u Prijedoru proglasio je vanredno stanje odbrane od poplava. Ovo je jutros izjavio gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, dodajući da su sve institucije i organizacije koje djeluju u vanrednim prilikama stavljene u potpunosti u funkciju, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

-Procjenjuje se da u cijelom gradu još uvijek ima električne energije, da su obezbijeđeni uslovi za snabdijevanje vodom u svim djelovima grada, na teren se u punom kapacitetu pokreću vozila koja će dovoziti vreće sa pijeskom za obezbjeđivanje ulaznih dijelova stambenih objekata, jer nažalost voda se prelijeva na mnogo mjesta obale rijeke Sane, pogotovo su ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac, Tukovi, Brezičani i cijeli sanski pojas na području grada – rekao je Đaković.

Vodostaj rijeke Sane je 468 centimetra. – Trenutno je u ovim pomenutim naseljima zaplavljeno oko 200 stambenih objekata. Sve službe su stavljene u funkciju sprovođenja mjera zaštite i spašavanja. Pratimo situaciju na terenu i s obzirom da je Štab u stalnom zasjedanju, pratićemo i donositi nove mjere kako budu ukazane potrebe – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Vlado Reljić, direktor gradskog Vodovoda, rekao je da nema prekida u snabdijevanju vodom, te da je voda ispravna za piće. Vatrogasna jedinica konstantno prati stanje na terenu. Po riječima Nebojše Miljuša, komandira TVJ Prijedor, juče je obavljeno ispumpavanje vode iz jednog broja podrumskih prostorija, nakon nalijevanja od bujičnih voda.

Usljed izlijevanja Sane, na pojedinim dijelovima došlo je do prekida putnih komunikacija. Trenutno je obustavljen saobraćaj na području Sredica, potom putnom pravcu Prijedor-Sanski Most kod Žegera, a vozila se usmjeravaju alternativnim putem.

U kriznom štabu ne očekuju ponavljanje situacije od 2014. godine, jer su padavine daleko manjeg intenziteta, a u gornjem toku rijeke Sane, prema posljednjim informacijama, kiša više i ne pada, tako da se može očekivati stagnacija ili blagi pad vodostaja Sane.

KV