2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

PROJEKAT – LUTKE NAŠIH MAMA I BAKA (VIDEO)

Najnovije vijesti

Intelektualno, kognitivno i emocionalno razvijanje najvažnije je za svako dijete. U svemu tome igračke imaju posebnu ulogu. Direktorka Vrtića ,,Radost”, Gordana Jekić, kaže da je, pored nabavke raznovrsnih igračaka, akcenat na kvalitetu kako bi se djeca bezbjedno igrala.

– Ono što se mi trudimo jeste da obezbijedimo što kvalitetnije igračke, dakle da to nisu materijali koji lako pucaju pa se djeca mogu povrijediti. To nam je jako bitno. Zbog toga nabavljamo Pertinijeve igračke, posebni su materijali i to nije obična plastika koja se lako lomi. Ovo su trenutno konstruktorske igre, djeca slažu, rade, prave, sve to razvija njihovu maštu, manipulativne funkcije, finu i krupnu motoriku – kaže Jekićeva.

Za nepune tri decenije, vaspitačica Nataša Rodić kroz vaspitno-obrazovni program radila je sa djecom svih predškolskih uzrasta. – Djeca vole pokretne igre. Govorim o uzrastu tri do četiri godine, a vole i didaktičke igre, konstruktivne, igre uloga i simboličke igre – rekla je Rodićeva.

Grančice, lišće, kamenčići i sve ono što se nađe u prirodi, odličan su izbor, kao i zamjena za gotove igračke. Sve to u dječijem svijetu igre i mašte ima posebnu ulogu u razvijanju psihofizičkih sposobnosti djece, kaže psiholog Ružica Stanić.

Da bi sačuvali od zaborava stare igračke, mališani ovog vrtića, zajedno sa vaspitačima, psiholozima i pedagozima, u narednom periodu realizuju projekat  „Lutke naših mama i baka“. Djeca će imati priliku da prave stare igračke i da ih upoređuju sa novim, savremenim, kakvim se koriste danas.

I.Pekarić