22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Projekat „Pro poso“: PRILIKA ZA SEDAM POLAZNIKA (video)

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici sarajevskog Udruženja “Progres“ potpisali su danas Ugovor o zajedničkoj implementaciji projekta “Pro poso” za ovu godinu. Cilј Projekta je praktična doobuka, stručno osposoblјavanje i zapošlјavanje kod poslodavaca sa područja grada za sedam mladih, nezaposlenih lica. Među polaznicima doobuke je i Sulјo Ćomić, koji se 11 godina nalazi na evidenciji Zavoda za zapošlјavanje. On će se, tokom pola godine, obučavati za zanimanje bravara u preduzeću „Edna Metalvorking“.

– Hvala svima koji su omogućili da prođem obuku. Nadam se da će sve biti kako treba i da ću ostati stalno zaposlen – kaže Ćomić.

Medina Rahman, vlasnica ovog preduzeća, poručila je da su za projekat „Pro Poso“ aplicirali, jer su im potrebni kvalifikovani radnici.

– Nama je potrebna kvalitetna radna snaga, tako da ćemo iskoristiti ovaj projekat na najbolјi način. Očekujem da ćemo zaposliti gospodina Ćomića – rekla je Rahmanova.

Ovaj projekat sufinansiraju Grad Prijedor i njemačka fondacija “Wings of houp” iz Minhena sa po 9.600 KM, odnosno 4.800 evra. Gradonačelnik Milenko Đaković naveo je da je Projekat dao dobre rezultate, te da je zaposlenje našlo oko 70 odsto polaznika.

– Ovo je izuzetno koristan projekat, jer se većina radnika koja je prošla kroz njega, dokazala kod poslodavca. Ostali su da rade u tim preduzećima – naveo je Đaković.

Elvir Čaušević, koordinator projekta “Pro poso”, koji se implementira od 2012. godine, podsjetio je da je dosad u Prijedoru njime bilo obuhvaćeno 72 lica.

– Mi ovdje nikome ne dajemo posao, već im dajemo šansu. Po tome je ovaj projekat specifičan. Dosad je oko 170.000 KM uloženo za neto plate, sufinansirano od strane Udruženja „Progres“ i Grada Prijedora za 72 lica. Sad imamo sedmoro novih, i nadam se da će proces, i ovaj put, proći na obostranu korist poslodavca i polaznika – izjavio je Čaušević.

Projekat „Pro poso“ provodi se u deset regija na prostoru cijele BiH. U Republici Srpskoj implementira se, pored Prijedora, u Srebrenici i Foči.

Z.J.