U memorijalnom Muzeju na Kozari prikazan je dokumentarno- igrani film „Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“, te predavanje o stradanju žrtava civilnog stanovništva u sistemu jasenovačkih logora i na Kozari tokom Derugog svjetskog rata.  Ovu tribinu je u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Kozari organizovao Muzej žrtava genocida, a povodom 30 godina od osnivanja ove institucije u Beogradu.

Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina kaže da se ovaj dokumentarni film može da koristiti u školama sa ciljem da se učenicima približi ovaj dio srpske istorije.

“Jednostavno da bi se bolje upoznali da bi objektivnije sagledali targediju našeg naroda, stradanja tokom Drugog svjetskog rata da bi vidjeli na koji način bi trebalo da pristupimo sjećanju na žrtve Drugog svjetskog rata da ih pamtimo po imenu i prezimenu”, istakao je on.

Istoričar i kustos Muzeja žrtava genocida, Stefan Radojković, ističe da je vrijeme da se priča i o civilnim žrtvama, a ne samo o vojnicima. 

“Da shvatimo kako su ti ljudi pružali otpor na svoj način, kako su pokušavali da prežive, jer to je vrsta otpora dakle sama činjenica da neko hoće da vas uništi, a vi hoćete da preživite “, rekao je Radojković.

Istoričar Memorijalnog muzeja na Mrakovici Boris Radaković kaže da u sardanji sa Muzejom žrtava genocida pripremaju izložbu povodom 80 godina od Kozaračke ofanzive.

“Sve u cilju širenja znanja o stardanju srpskog stanovništva na prostoru Nezavisne države Hrvatske, ali i na prostoru čitave porobljene Jugoslavije”, kaže Radaković.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je u ime Gradske uprave poželio dobrodošlicu stručnjacima Muzeja žrtava genocida.

“Krajnje je vrijeme da se mi odredimo prema svojoj prošlosti na pravi način i da se jasno odredimo prema svima  koji su nama činili brojne zločine u prošlosti, a mi Srbi u Krajini najbolje zanmo ko je ko i kakav je ko”, rekao je Kovačević.

B.M.

PrethodniZAJEDNIČKIM STAVOVIMA DO BOLJEG POLOŽAJA
SlijedećiSVETOSAVSKA PRIREDBA U CENTRU “SUNCE”