2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Promocija knjige ,,Konsenzus – ključ unutrašnjeg uređenja BiH” (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je promovisana knjiga “Konsenzus – ključ unutrašnjeg uređenja BiH” autora Vlade Vrkeša. Autor ističe da je ovo djelo motivisano namjerom da se mlađim generacijama ukaže put rješavanja državnog pitanja BiH.

Naučna studija autora Vlade Vrkeša je podsticaj za naučna i tematska istraživanja o odnosima naroda unutar BiH, pojašnjava recenzent knjige Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije.

– Problematika koja je iznesena u ovoj knjizi je zahtjevan zadatak i jedno teže pitanje koje je sam autor sebi postavio jer, kroz srednjovjekovnu pa do novovjekovne istorije, nismo uspjeli da nađemo taj međusobni konsenzus – ističe Koprivica.

Auto knjige, Vlado Vrkeš, kaže da je Dejtonski mirovni sporazum proizvod šest sila i rata, ali da još uvijek nema konsenzusa oko uređenja BiH, te da se na tome mora raditi.

– Naša želja je da iniciramo, da probudimo neke političke snage i da počnu o tome napokon razmišljati. Pored toga, ovo djelo je motivisano namjerom da se mlađim generacijama predstave podaci šta je to BiH danas i da se ukaže put rješavanja državnog pitanja BiH – kaže Vrkeš.

Knjigu “Konsenzus – ključ unutrašnjeg uređenja BiH”, štampanu u 600 primjeraka, izdao je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

I.Pekarić