PROMOCIJA ROMANA “GENERALISIMUS SUVOROV”

Prijedorskoj čitalačkoj publici sinoć je predstavljen roman “Generalisimus Suvorov”, djelo koje govori o životu velikog ruskog vojskovođe Aleksandra Vasiljeviča Suvorova. Prevod knjige, čiji je autor Leontij Rakovski, priredio je Vladimir Krčkovski.

To je bio zahtjevan posao, koji je trajao pet godina, ali koji je Krčkovski radio s ljubavlju, jer smatra da je riječ o djelu koje treba da pročita što veći broj ljudi.

– Djela koja je Suvorov, iako je živio prije 200 godina, kao veoma obrazovan čovjek uradio, izučavaće se vijekovima, jer je on nacionalni junak Rusije i po svojoj humanosti možda i preteča Crvenog krsta – naglasio je Krčkovski.

Promocija ove knjige održana je povodom Međunarodnog dana svjetske poezije. – Nama je čast što možemo da promovišemo i našeg sugrađanina Vladimira Krčkovskog, kojeg poznajemo kao prevodioca, novinara i dugogodišnjeg radnika Rudnika “Ljubija” – rekla je Mara Ećim, direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, ustanove koja je, zajedno sa Udruženjem za očuvanje tradicije Prijedor, organizovala promociju.

Suvorov je jedan od najvećih vojskovođa u istoriji Rusije, čuven po tome što nije izgubio nijednu bitku.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!