16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

PROMOVISAN DOKUMENTARNI FILM „NEBO NAD BJELOVAROM“ (FOTO i VIDEO) 

Najnovije vijesti

„Srećna je zemlja koja je imala Milana Tepića i Stojadina Mirkovića“, poručio je Nedeljko Lajšić, autor dokumentarnog filma „Nebo nad Bjelovarom“, koji je premijerno prikazan večeras u Prijedoru.

Prošlo je 26 godina otkako je Milan Tepić, major nekadašnje JNA poginuo, kada je sebe digao u vazduh zajedno sa skladištem u Bjelovaru, ne dozvoljavajući da padne u ruke hrvatskim snagama. Sa majorom Tepićem poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

“Snimanje ovog dokumentarca trajalo je nekoliko godina, a prvi put imamo izjave svjedoka i njihovo viđenje ovog događaja”, naveo je Lajšić.

Iza ovog vrijednog dokumentarnog ostvarenja, osim autora, stoje Gordana Vila, Zoran Baroš, Dejan Marinović, Dejan Kostić i Bojan Kurtović. Dokumantarni film je nastao uz podršku prijedorske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Prvi put je prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, a promocija je prethodila otkrivanju spomenika majoru Milanu Tepiću koji se nalazi na početku ulice na Dedinju.

Nakon Prijedora premijera ovog dokumentarca slijedi u Kozarskoj Dubici i Valjevu, rodnim gradovima Tepića i Mirkovića, a zatim u ostalim gradovima Republike Srpske i Srbije. Za prikazivanje ovog filma zainteresovane su mnoge zemlje.

M.Stegić

foto: Giga