PROMOVISAN NOVI BROJ ČASOPISA „KATEDRA“

U Galeriji „Sreten Stojanović“, promovisan je novi broj časopisa za kulturu, obrazovanje i nauku „Katedra“, u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Prijedor. Posvećen je 800. godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kada je Sveti Sava postavio temelje savremene crkve i time postao prvi srpski arhiepiskop.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Prijedor, Branislav Kecman kaže da se na ovaj način trude da sačuvaju i njeguju kulturu, tradiciju i običaje. – U 10. broju „Katedre“ obrađujemo tu temu u kojoj se nalaze članci koji na dostojanstven način govore o tome ko je Sveti Sava, šta je Pravoslavna crkva, šta je crkva uopšte, šta je to srpska duhovnost, dakle sve ono na čemu se bazira naše duhovno biće – rekao je Kecman.

Srpsko prosvjetno i kulturno drštvo „Prosvjeta“ sa sjedištem na Palama broji preko 50 gradskih organizacija, od kojih se svaka bavi određenim društvenim aktivnostima. Prijedorska „Prosvjeta“ se bavi organizacijom književnih večeri, predstavljanjem lokalnih pjesnika i drugo. „Katedra“ u ovom broju ima više autora nego prethodnih godina. – Ove godine je bilo 100 autora, čak smo neke morali prebaciti u sljedeću godinu i to su uglavnom pisci i profesori, koji baštine tradiciju pisanja stručnih radova. Moram izraziti poštovanje prema preminulom Milenku Stojičiću, koji je pred smrt uspio da realizuje neke aktivnosti koje su vezane za „Katedru“ – dodao je Kecman.

Časopis „Katedra“ svake godine ima jedinstvenu temu koja predstavlja polovinu sadržaja, a ostatak čine stručni radovi pisaca i profesora iz različitih oblasti. U „Prosvjeti“ se trude da „Katedru“ plasiraju u osnovne i srednje škole, te na taj način da prošire aktivnosti u obrazovanju.

V.Gavranović

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!