17.8 C
Prijedor
Utorak, 21 Marta, 2023

PROMOVISAN NOVI DOKUMENTARNI FILM PERE ŠPADIĆA (video)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film „Daleko je ravnica“, autora Pere Špadića, novinara naše medijske kuće. Tema novog Špadićevog ostvarenja je kolonizacija Krajišnika u Vojvodinu nakon Drugog svjetskog rata.

Ove godine se obilježava 70. godišnjica od kolonizacije većine Krajišnika u Banat, Bačku i Srem, a to je povod za snimanje ovog dokumentarca. Kako kaže Špadić, boravio je u Vojvodini gdje žive rijetki svjedoci ovog istorijskog događaja i njihovi brojni potomci koji su glavni sagovornici u ovom filmu. Film je sniman i u Beogradu, Kikindi, Zrenjaninu, Ruskom selu, Novim Kozarcima, a naša ekipa obišla je i područje Bosanske Krupe odnosno Krupe na Uni, Ključa, Petrovca i drugih krajiških mjesta.

Ovaj dokumentarac rađen je u produkciji Radio Televizije Prijedor. Snimatelj je Dejan Marinović, a montažer Radmila Radinović. Urednik Radio Televizije Prijedor Tanja Mandić istakla je zadovoljstvo što je naša medijska kuća iznjedrila još jedno vrijedno dokumentarno ostvarenje.

Pokrovitelj filma je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a snimanje su pomogli i sponzori. Osim na programu Televizije Prijedor, dokumentarac „Daleko je ravnica“ biće prikazan i na BN-u i BHRT-u.

https://youtu.be/Tk-WYvdLGhs

M.Stegić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!