U Prijedoru je danas svečano predstavljen prvi od pet tomova Enciklopedije Republike Srpske. Ovo kapitalno dijelo okupljenim Prijedorčanima predočili su članovi Akademije nauka i umjetnosti RS.

– Enciklopedija je najznačajniji republički projekat iz oblasti nauke, kulture i umjetnosti. Ona je lična karta Republike Srpske. Mi smo do sad utvrdili više od 11.000 odrednica koje će se naći u enciklopediji – rekao je predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, koji je napomenuo da znanja sabranu enciklopediji svejedoče o bogatoj baštini koju je etvorilo stanovništvo ohih prostora.

On je dodao da ovo nije enciklopedija srpskog naroda, već svih onih koji u njoj žive. Na velikoj časti što je Prijedor odabran kao jedno od mjesta promocije, akademicima se zahvalio gradonačelnik Milenko Đaković.

– Velika je stvar što će se ovo djelo naći na raspolaganju široj populaciji, a vjerujem da će mnogi, ne samo u Republici Srpskoj,  željeti da posjeduju ovu enciklopediju –  rekao je Đaković. Građani će enciklopediju moći da pronađu u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a cijena jednog toma je 100 KM.

Naredna četiri toma objavljivaće će se sukcesivno, svake godine po jedan.

 

Z.J.

PrethodniSAVJETI ZA PRAVILNU UPOTREBU PIROTEHNIKE
SlijedećiDRUŽENJE RUDNIČKIH PENZIONERA