-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

PROMOVISAN ROMAN VLADIMIRA KECMANOVIĆA “KAD ĐAVOLI POLETE”

Najnovije vijesti

Povodom obilježavanja šest decenija postojanja i rada, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” organizovala je u Gradskoj čitaonici promociju novog romana Vladimira Kecmanovića “Kad đavoli polete.” Roman govori o bogatom Amerikancu koji usvaja srpskog dječaka iz doma za nezbrinutu djecu. Novi dom je u početku za dječaka bio neka vrsta raja, da bi se kasnije njegov san srušio kada je krenulo zlostavljanje.

Autor ističe da je roman metafora za globalno nasilje u kome danas živimo.

“Ono možda nije veće nego što je bilo u ranijim vremenima, ali je sigurno propraćeno daleko većim nivoom hipokrizije, nego igdje i laži koje nam se nameću, što preko tabloida, što preko društvenih mreža sinhronizovanom akcijom, što preko delovanja nevladinih organizacija. Ako ne više izrablјivani nego ikada, u svakom slučaju više idiotizovani neko ikad”, kaže Kecmanović.

U prijedorskoj biblioteci ponosni su na šest decenija postojanja ove kulturne ustanove.

“Ovo je godina jubileja, trudili smo se da prođe svečano. Imali smo preko 30 promocija do danas i to nisu bile samo književne promocije nego i izložbe, radionice i za sve generacije smo se trudili da ponudimo sadržaj i tako će biti do kraja godine. Takav nam je plan i za 2024. godine i ova naša čitaonica je zaista postala mjesto okuplјanja, ne samo lјubitelјa književnosti, nego i nekih drugih umjetnosti”, naglasila je Gordana Vila, direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Radom biblioteke zadovoljni su i u Gradskoj upravi.

“Za Grad Prijedor vrijedan je podatak da Narodna biblioteka postoji 60 godina i kako smo svih ovih godina unazad pomagali rad ove ustanove, to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće”, rekao je Aleksandar Milješić, v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Z.S.