19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

PROMOVISANA „KLETVA“ JELENE BAČIĆ ALIMPIĆ

Najnovije vijesti

Povodom 24. maja, Dana Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“, u Prijedoru je večeras promovisan roman „Kletva“, novosadske autorke Jelene Bačić Alimpić. Riječ je o njenom dvanaestom romanu, koji je juče imao i svoju beogradsku promociju. Po njenim riječima, već peti dan nakon objavljivanja, u Srbiji je bio najčitaniji.

 „Nakon dva prethodna romana, ovom knjigom se vraćam na prostor bivše Jugoslavije, tačnije u Vojvodinu, u malo banatsko selo gdje pričam priču o porodici Stanimirović. Željela sam ovom knjigom da poručim da, bez obzira na sve naše strahove i mutna vremena u kojima živimo ili smo živjeli, najvažnije je da ostanemo ljudi. To je topla ljudska poruka u doba kad nemamo vremena jedni za druge, ni da uputimo uzajamnu lijepu riječ, niti da zagrlimo nekoga. Svojim knjigama trudim se da nas ponovo zbližim“, rekla je Jelena Bačić Alimpić.  

Direktor prijedorske biblioteke, Gordana Vila, podsjetila je da danas ova ustanova obilježava Dan slovenske pismenosti i Dan Ćirila i Metodija, po kojima je dobila ime.

„To obilježavamo trodnevnim aktivnostima. Nagradili smo najvjernije čitaoce biblioteke i posjetioce Gradske čitaonice, restaurirali prevod sa francuskog jezika knjige ‘Sebastijan Rok’, Oktava Mirboa, a danas, na sam Dan biblioteke, čast nam je da smo ugostili Jelenu Bačić Alimpić. Već sutra slijede ‘Majski susreti’, književna manifestacija posvećena mladim autorima“, rekla je Vila.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ jedna od pet ustanova kulture koje su aktivne u gradu i doprinose razvoju kulture, umjetnosti i književnosti.

„Naša matična biblioteka dala je doprinos, ove godine posebno. Pripremila je petnaestak programa u 2022-oj, koja je godina kulture u Prijedoru. Naša biblioteka sarađuje sa vrtićem, osnovnim i srednjim školama i smatramo da je doprinos ove ustanove na planu kulture veoma značajan“, istakla je Kasalovićeva.

B. M.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!