-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

PROMOVISANA KNJIGA DOBRILE KUKOLJ “TUGA KOJA TRAJE CIJELI ŽIVOT”

Najnovije vijesti

U Gradskoj čitaonici večeras je promovisana knjiga Dobrile Kukolj „Tuga koja traje cijeli život“.

Ova knjiga je priča o sudbini Dobrile Kukolj, predsjednice Udruženja jasenovačkih logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke, koja je preživjela strahote zloglasnog logora Jasenovac.

Poruka devedesetdvogodišnje Dobrile je „nikada nikome ne činite zlo, budite ljudi“.

„Velika je moja poruka, na kraju svake priče koju pričam, šaljem u svijet i kažem da se to zlo rata nikada nigdje ne dogodi, nigdje u bilo kom kraju svijeta, nijednoj vjeri i naciji, a želim i poručujem da se obezbijedi bolja budućnost naših mladih pokoljenja, koja će njegovati našu kulturu, sjećanja, da se ne zaboravi to zlo. Samo dobri ljudi, radni ljudi, autoritet koji imaju i ako složni budu, mogu učiniti dobro djelo za čovjeka. To je osnovna poruka koju šaljem“, rekla je ona.

Dodala je da da bi svi trebalo da pamte Jasenovac, Gradinu i ostala stratišta sa ciljem da se nikome nikada ne ponovi stradanje.

Na promociji je prisustvovala i direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković koja je glavni i odgovorni urednik knjige.

„Jako smo zadovoljni što smo konačno uspjeli da objavimo ovo svjedočanstvo Dobrile Kukolj. Mi sa njom sarađujemo dugi niz godina, ne samo po pitanju njenog ličnog iskustva i lične traume za vrijeme Drugog svjetskog rata, već i na puno širem području, to su sela Međeđa, Draksenić, Demirovac, gdje nam je ona bila spona koja nas je povezala sa mnogim ljudima koji su preživjeli golgotu Drugog svjetskog rata. Što se tiče ove knjige koja nosi naslov “Tuga koja traje cijeli život“ to je u stvari jedna misao vodilja i motiv koji je vodio Dobrilu da nam ispriča ovu priču kako se ovaj zločin nikada i nikome ne bi ponovio“, poručila je Tulekovićeva.

Direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Gordana Vila kaže da je prva promocija knjige Dobrile Kukolj „Tuga koja traje cijeli život“ upravo ova u Prijedoru.

„Njenu priču već smo čuli nebrojeno puta u medijima, međutim sada je konačno objavljena, odnosno publikovana knjiga koja se odnosi upravo na njenu sudbinu. Riječ je o izdanju Spomen područja „Donja Gradina“ i ova knjiga je prošla na konkursu za izbor i promociju zavičajnih pisaca sa područja prijedorske regije i ovo je nastavak saradnje Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ i JU “Spomen-područje Donja Gradina“. Velika mi je čast što se promocija knjige „Tuga koja traje cijeli život“ i koja je posvećena sudbini Dobrile Kukolj, njene porodice i njenog sela organizuje po prvi put baš u prijedorskoj čitaonici“, rekla je Vila.

Ona je dodala da je od 5. oktobra do 5. decembra otvoren ovogodišnji konkurs za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca, te pozvala sve zavičajne pisce sa područja prijedorske regije koji imaju publikovano djelo, a nisu ga promovisali u ovoj ustanovi da se prijave.

B. M.