12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

PROMOVISANA KNJIGA “GLAS ANDRIĆGRADA”, STEVKE KOZIĆ PRERADOVIĆ

Najnovije vijesti

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u prijedorskoj čitaonici večeras je održana promocija zbirke poezije pod nazivom “Glas Andrićgrada”.
Promociju je organizovala Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”, čiji je direktor Mara Ećim naglasila da ovo obilježavanje nije slučajno, jer su svi počeli da zaboravljaju da čitaju.

“Nama, kao bibliotekarima, bitno je da ovaj dan bude propraćen nekom promocijom, odnosno pričom o knjizi. Moramo da očuvamo ono ko smo, šta smo i odakle smo”, rekla je Ećimova.

Preradovićeva je istakla da je ova zbirka poezije jedna šarena lepeza.

Stevka Kozić Preradović

“Imamo nešto što se zove slobodan stih, imamo sonete, sonetni vijenac po kojem je knjiga i dobila naziv, a sadrži šest ciklusa i sve je to nešto što se u mojih 72 godine taložilo i nije našlo mjesto u mom dosadašnjem stvaralaštvu”, rekla je Preradovićeva.

Pojašnjavajući vezu sa Andrićgradom, pjesnikinja je istakla da se poezijom vratila u vrijeme kada se susretala sa gradom.

“Iz sela sam došla u grad, u Dom za ratnu siročad i dva prozora su pružala nimalo idiličan pogled na okolinu, a jedino su vrata bila otvorena za put u svijet”, navela je Preradovićeva.

O knjizi “Glas Andrićgrada” na večerašnjoj promociji govorili su i Mile Mutić i Ranko Preradović.

Preradovićeva je u svijet književnosti ušla 1973. godine zbirkom pjesama “Pramen strijela”, koja je nagrađena na jugoslovenskom konkursu i nagradom Grada Banjaluka, koja je tada nosila naziv “Veselin Masleša”.

Danas, 44 godine poslije, za zbirku pjesama “Glas Andrićgrada”, ovoj književnici pripala je nagrada za knjigu godine koju dodjeljuju Udruženje književnika Republike Srpske, Podružnica Banjaluka i Grad Banjaluka.

izvor: Srna

foto: Giga