–  Doživljavam kao privilegiju to što je takav jedan svetitelj bio naš savremenik. Još dok je Pavle bio vladika raško-prizrenski, otišao sam na Kosovo novinarskim poslom. Proveo sam s njim tri godine. Ovo je moja 26. i ujedno najuspješnija i najprodavanija knjiga – rekao je večeras u Prijedoru novosadski publicista i novinar Đorđe Randelj, na promociji knjige „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“. Randelj napominje da je knjigu o patrijarhu Pavlu bilo veoma lako napisati.

– On je bio takva ličnost, da je dovoljno bilo pratiti i bilježiti njegove riječi i djela – rekao je autor.  

Kao prednost ističe to što je bio svešteničko dijete i završio Bogoslovski fakultet u Beogradu, tako da je znao kako da se ophodi i uspijevao da bude sagovornik patrijarhu Pavlu. Međutim, bile su tu i dvije nepremostive prepreke, smatra Randelj.

– Patrijarh Pavle bio je tačno 40 godina stariji od mene. Još veća prepreka bila je neka moja banalna svakodnevica čovjeka s kraja 20. vijeka, a s druge strane tu je njegov nebeski hod, kao da je živio mnogo prije svog vremena. Maltene kao da su nas vijekovi razdvajali, a ipak smo uspijevali tako da pričamo, negdje smo se nasred puta našli. Poslije, kad je izabran za 44. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve, 1. decembra 1990. godine, imao sam privilegiju da budem rado priman novinar u patrijaršiji u  Beogradu i pratim patrijarhove diplomatske napore da, tokom raspada  Jugoslavije, Srbija ne bude baš kriva za sve – ističe Randelj.

Mnogi smatraju patrijarha Pavla najvećom figurom u posljednjih 30 godina, koje su bile i najtragičnije u modernoj istoriji srpskog naroda, zaključio je on.

Pored autora, o knjizi „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ govorili su Predrag Maravić iz Novog Sada i prijedorski sveštenik Ratko Hrvaćanin.  

– Oduševljen sam ovom knjigom, jer nam je ostavljeno u naslijeđe autentično svjedočanstvo o životu jednog svetog čovjeka čija misao bi trebalo da nam bude orijentir u vremenu u kome živimo. Patrijarh Pavle je posvjedočio biblijsku istinu da je vjera bez djela mrtva. On je živio vjeru, u svemu se ugledao na Hrista i nama, pravoslavnim hrišćanima, to treba da bude smisao postojanja sada i ovdje – rekao je Hrvaćanin.

Ovo književno veče organizovali su Gradska uprava i Pozorište Prijedor povodom Savindana.

D. S.

PrethodniŠA Fest ove godine nadmašiće prethodne
SlijedećiNovi predsjednik GO DNS-a Prijedor Dragutin Rodić (video)