U organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” večeras je promovisana monografija pod nazivom “Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj”. Autori ove monografije, Ljubiša Preradović, Milijana Okilj, Miroslav Malinović i Gordana Preradović. istražili su i opisali nastanak vjerskih objekata sedam nacionalnih manjina.


U višejezičnom izdanju monografije prikazan je dolazak nacionalnih manjina na naše prostore, struktura stanovništva, život i rad, zakonodavni okvir i upotreba jezika nacionalnih manjina.

Detaljno, tekstualno i slikovito, prikazana su 34 vjerska objekta nacionalnih manjina koja se nalaze na području Republike Srpske.
Pored teme vjerskih objekata nacionalnih manjina, monografija se bavi i analizom kretanja broja domaćeg doseljenog stanovništva, kroz obradu podataka iz popisa stanovništva provođenih od 1879 do 1991. godine.

Monografija je dio Projekta “Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj”, koji je Savez nacionalnih manjina Republike Srpske pokrenuo krajem 2011. godine u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika.

Publici u Prijedorskoj čitaonici o ovoj monografiji su govorili, jedan od autora, prof. dr LJubiša Preradović, zatim recezent, mr Željko Vijadinović i Mićo Vrhovaca ispred izdavača.

D. St.

foto: Giga

Prethodni„SLATKA ZIMSKA ČAROLIJA“ ZA GRAĐANE PRIJEDORA
SlijedećiKOŠARKAŠKI KLUB “HANTERS”: OBILJEŽILI JEDANAEST GODINA RADA