0.8 C
Prijedor
Subota, 4 Februara, 2023

PROMOVISANA ZBIRKA PJESAMA IRENE STANKOVIĆ

Najnovije vijesti

U Prijedoru je večeras promovisana zbirka pjesama “Krošnja života”, Irene Stanković, pjesnikinje iz Novog Grada. Ovo je njena treća knjiga, a prva objavljena u Republici Srpskoj. Izdavač je Udruženje književnika RS, dok su prethodne dvije objavljene u izdanju “Brankovog kola” iz Sremskih Karlovaca. Djelo je podijeljeno u više ciklusa.

“Simbolički ciklusi nose nazive po granama. Recimo grana ljubavi, grana vjere, nade, slutnji, nemira, snova, polomljena grana i grana djetinjstva. Tu ima pjesama koje govore o teškom periodu u mom životu, kada je najmlađi član moje porodice jedno vrijeme boravio u bolnici. Vjera je veoma značajna za mene, jer ona me je spasila”, ističe Stankovićeva.

Aleksandra Marilović, koautorka prve Irenine knjige “Dvopjev” i recenzent “Krošnje života”, rekla je da ovu pjesnikinju odlikuje izuzetna pismenost.

“Sam naslov knjige, ‘Krošnja’, asocira kao opšti simbol na slovensku kulturu, mitologiju, kojoj se Irena po drugi put vraća. Ona najviše glorifikuje sreću njenog porodičnog doma. Irena pjeva o svim vidovima ljubavi: od agapea do erosa. Naravno, ta ljubav ima svoje dobre i loše strane. Ona nam opisuje iskušenja, ne idealizuje, nije patetična u svemu tome pronašla je izuzetno dobar način da objedini sve ono što jeste u životu – dobra majka i dobra pjesnikinja”, rekla je Marilovićeva.

Večerašnja promocija održana je u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, a u okviru polugodišnjeg konkursa za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja prijedorske regije.  

“U toku je novi konkurs, pa pozivam zavičajne pisce da se jave kako bismo, po odluci Programskog savjeta, promovisali njihove knjige u prvoj polovini 2023. godine. Večeras smo promovisali i bibliotečki bilten ‘Biblion’, koji predstavlja presjek našeg rada od januara do septembra ove godine. Obuhvaćeno je oko 25 književnih promocija, bez pominjanja nekih drugih aktivnosti prijedorske biblioteke”, rekla je Gordana Vila, direktor NB “Ćirilo i Metodije”.

Vila je za 20. oktobar najavila promociju knjige “Proljeće će doći”, autora Vladimira Krčkovskog.

D. S.