-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

PROMOVISANE DVIJE KNJIGE MILORADA SAVIĆA

Najnovije vijesti

U prijedorskoj Gradskoj čitaonici večeras je upriličena promocija knjiga “Djela i stilovi umjetnosti Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji“ i „Putovanje srpskom kulturom Dalmacije“, autora Milorada Savića iz Benkovca. Promociju su organizovali Krajiški kulturni centar “Sveti Sava” i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Predsjednik ovog udruženja, Dragan Krošnjar, rekao je da knjiga „Djela i stilovi umjetnosti Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji“ govori o  bogatstvu sakralne umjetnosti na tom području. „Putovanje srpskom kulturom Dalmacije“, svjedoči o kulturnoj zaostavštini Dalmacije, značajnim ljudima, događajima, materijalnom i nematerijalnom naslijeđu.

– Dalmacija je muzej na otvorenom. Gdje god zakopate, naći ćete nešto iz istorije, nešto vrijedno, što je vezano za srpski, ali i druge narode. Ali, ti krajevi su sada pusti. Zato je značajno da se neko bavi s tim, a pogotovo istoričar umjetnosti kao Savić koji je i osnivač muzeja u Benkovcu. Sve to on je obradio na naučni način, priznatom metodologijom, tako da su ove knjige pravo bogatstvo – naveo je Krošnjar.

Dalmatinsko slikarstvo, koje je tekovina srpske umjetnosti, praktično nije ni istraživano sve do kraja 20. vijeka, rekao je istoričar umjetnosti Mladen Banjac, i zato je je ovdje riječ o kapitalnom djelu.

– Riječ je o možda najbogatijem prostoru kad je u pitanju umjetnost, odnosno sakralna umjetnost. Jer je to specifična sredina. U periodu koji knjiga obrađuje vlast je bila venecijanska, stanovništvo srpsko, sa primjesama Grka. Samim tim stvorila se jedna nova kultura koja predstavlja naš jedinstven identitet – izjavio je Banjac.

Iz Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” naglasili su da je ovo ujedno i početak saradnje sa Krajiškim kulturnim centrom.

– Želimo predstaviti njihovu izdavačku djelatnost, koja je zaista obimna. Svi koji posjećuju naše promocije moći će da vide šta su sve objavili i sigurna sam da to naročito interesuje ljude koji su sa područja Republike Srpske Krajine – rekla je Gordana Vila, direktor prijedorske biblioteke.

 Iz ove ustanove najavili su da će 14. februara biti održana promocija knjige “Žena bez muškarca”, koju potpisuje Milka Vasić Glušac.

Z.J.