U Prijedoru su večeras promovisane monografije “Univerzitet u Banjaluci 1975-2020. godina” i “Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini”. Prva monografija posvećena je jubileju, 45. godišnjici ovog univerziteta.

“Ovo kapitalno, dvojezično djelo na 714 strana opisuje razvoj Univerziteta u Banjaluci, od osnivanja 7.11.1975. godine, pa do 2020. godine, kada je objavljena ova monografija”, rekao je prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za kadrovske i materijalne resurse.

On je podsjetio da je Univerzitet u početku imao pet fakulteta i dvije više škole, a danas se sastoji iz 18 organizacionih jedinica i funkcioniše po principima Bolonjske deklaracije.

Monografija “Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini” objavljena je u izdanju Univerziteta u Banjoj Luci i Međunarodnog udruženja naučnih radnika. U njoj je obrađeno 69 sakralnih objekata nacionalnih manjina na području sadašnje Bosne i Hercegovine. Od toga je, po riječima Milijane Okilj, jedne od autora monografije, većina vjerskih objekata skoncentrisana u sjeverozapadnom dijelu RS. Na prostoru Federacije BiH to su uglavnom sinagoge i dvije evangelističke crkve, rečeno je na promociji u Prijedoru.

D. Sovilj

Opširnije sutra u emisiji “Prijedor danas”.

PrethodniPRIJEDORU NEDOSTAJU DOKTORI PORODIČNE MEDICINE
SlijedećiUČENICI S KOSMETA KONCERTOM ZAHVALILI NA GOSTOPRIMSTVU