10.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 27 Marta, 2023

PROMOVISANI FILM I MONOGRAFIJA O RŽR “LJUBIJA”

Najnovije vijesti

U okviru obilježavanja jubileja RŽR “Ljubija”, u Kinu “Kozara” održana je projekcija dokumentarnog filma “Grumenje koje život znači” i promovisana monografija “100 godina Rudnika Ljubija”. Nenad Marjanović, inženjer u “Arselor Mitalu”, jedan je od trojice autora monografije. Rekao je da se, i pored kratkog perioda za njenu izradu, uspjelo uraditi sve što je bilo planirano.

img_3014

– Oko četiri mjeseca intenzivno smo radili na monografiji, a još dva mjeseca potrošili smo na prikupljanje građe. Monografija predstavlja više od 100 godina, s obzirom da govori o počecima rudarenja na ovim prostorima. Obuhvatila je sva područja koja su bitna za proizvodnju i proizvodne pokazatelje, tehnologiju koja je bila prisutna od osnivanja modernog rudnika 1916. godine, pa do danas – naveo je Marjanović i dodao da je u monografiji opisan i politički život na ovim prostorima u tom periodu, sva sportska i kulturna dešavanja koja je Rudnik podržavao decenijama.

img_3015

Jedan dio monografije posvećen je i svim kadrovima Rudnika: od direktora do pravnika, inženjera i ekonomista. Za Sinišu Grabeža, reditelja dokumentarnog filma “Grumenje koje život znači”, bio je izazov raditi na ovom projektu, jer se po prvi put susreo sa ovom tematikom.

– Iza ovog projekta stoji gomila ljudi bez kojih on ne bi mogao biti realizovan. Nažalost, postoji vrlo malo arhivskog materijala, a istorija je za taj period bila bogata. Mislim da će se neke nove generacije, preko ovog filma, upoznati sa istorijom ovog kraja – rekao je Grabež.

img_3025

Direktor Rudnika “Ljubija” Stanko Vujković rekao je da su ovo dva dokumenta sa kojima se u Rudniku mogu ponositi.

– Buduće generacije koje se budu susretale sa ovim dokumentima biće nam zahvalne – rekao je Vujković.

img_3017

Promociji monografije i filma prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

P. Š.

foto: Dragan Stojnić Giga

img_3028 img_3024 img_3021 img_3019

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!