16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

PROMOVISANO PET IZDANJA EDICIJE „OVJENČANI“ (video)

Najnovije vijesti

Promocijom novih pet izdanja iz edicije „Ovjenčani“, u Prijedoru je večeras predstavljena izdavačka djelatnost 47. „Književnih susreta na Kozari“. Riječ je o djelima petorice laureata ove prestižne manifestacije. To su: “Izabrane pesme” Ljubomira Simovića, “Žeravija voda” Milosava Tešića, “Svemirno slovo” Matije Bećkovića, “Korak na drugom putu” Dragana Kolundžije i “Krčevina” Ljubivoja Ršumovića.

– U Prijedor sam dolazio često i kazivao svoju poeziju. Ovaj put dolazim s posebnim zadovoljstvom, jer je dio ovogodišnje edicije “Ovjenčani” i moja poezija, po izboru Matije Bećkovića i Ljubivoja Ršumovića. Zahvalan sam i njima, a i Gradu Prijedoru i Biblioteci “Književnih susreta”, što su štampali ovako lijepu knjigu – rekao je Dragan Kolundžija koji smatra da će edicija “Ovjenčani”, ukoliko bude nastavljena, predstavljati veliki uspjeh u kulturi Republike Srpske. Promociji u Galeriji “Sreten Stojanović” prisustvovali su i počasni građani Prijedora, Ljubivoje Ršumović i Matija Bećković.

– Poslije Zlatibora, nekako Prijedor smatram svojim drugim zavičajem. Cijelog života sam se trudio da moja sledeća knjiga ne liči na onu prethodnu. Međutim, dosad sam objavio 98 knjiga, pa se to moje nastojanje nekako izgubilo kod 48. knjige. Kada mi se ukazala prilika da napravim izbor za Biblioteku „Ovjenčani“, odlučio sam se za jednu svoju staru ideju, za pjesme koje sam pisao kada nisam bio pjesnik. Vremenom kada je to sazrelo u meni, taj rukopis sam nazvao “Krčevina”. To je vrsta lične, intimne mitologije, kako  sam krčio put od dječaka u jednom mjestu bogu iza leđa, i ipak uspio da dođem pred tog boga i da nešto značim – rekao je Ršumović.

Akademik Matija Bećković, koji je i predsjednik žirija 47. “Književnih susreta na Kozari”, prokomentarisao je svoju knjigu među “Ovjenčanima”, rekavši da su zapravo ovjenčani Prijedor i Kozara edicijom kojom bi se ponosili i najveći kulturni centri.

– Ovdje su se našli ne samo pjesnici nego i tumači poezije, znalci i književnoj nauci već poznata imena, tako da su oni napravili cijelu kolekciju knjiga koje će živjeti dok je našeg jezika. Dovoljno je da ljudi imaju tu biblioteku i još ako se ovako nastavi, onda će ona stati uz najvažnije edicije naše književnosti. Često se čini da se za kulturu malo izdvaja, što je istina, ali kad se malo uloži u nešto pravo, onda se vidi kako to može da bude krupan kulturni događaj. Organizatorima i Gradu stvarno treba skinuti kapu kako su došli na ideju da ovjekovječe svoje laureate i naprave ediciju koja će biti uočena u svakoj biblioteci – istakao je Bećković.

Milosav Tešić izrazio je zadovoljstvo što će izdavačka djelatnost „Književnih susreta“ ostaviti trajni trag o značajnoj manifestaciji sa višedecenijskom tradicijom.

– Sve ostalo bude i prođe, ali knjiga je ta koja ostaje na duže vrijeme. To je možda i najznačajniji događaj vezan za ovu manifestaciju od njenog početka, a ona ima veliku tradiciju – rekao je Tešić.

Priređivači edicije „Ovjenčani“ su Mladenko Sadžak, Ranko Popović, Goran Maksimović i Anita Marić. Sadžak je podsjetio da je Biblioteka “Književnih susreta” pokrenuta prošle godine, povodom 40. godišnjice smrti Skendera Kulenovića i isto toliko godina od ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime, kao i prvog njenog dobitnika Branka Ćopića. Lani su, uz finansiranje Grada Prijedora, objavljene knjige Ćopića i laureata Milovana Danojlića, koje su promovisane i na Sajmu knjiga u Beogradu, a to će biti slučaj i sa ovogodišnjih pet izdanja.

– Knjige su na neki način samosvojne, nisu to izbori koje smo mogli vidjeti u izdanjima drugih izdavačkih centara. Na taj način pokušali smo da damo neki izraz koji je ličan i odražava Prijedor. Istovremeno sve i jedna knjiga posjeduje odjeljak o Prijedoru, o književnim dešavanjima te godine na Kozari, tako da pomalo rekonstruiše kulturu tog vremena – objasnio je Mladenko Sadžak.  Večerašnjoj promociji prisustvovao je gradonačelnik Milenko Đaković koji je rekao da su rijetki izdavački poduhvati iza kojih stoji gradska uprava.

– Gospodin Bećković je rekao da obavještava kompletnu javnost u Srbiji da je na zapadnim granicama gdje živi srpski narod otkrivena jedna lokalna zajednica, a to je Prijedor, kao novi svjetionik umjetnosti i književnosti, na šta može biti ponosan kako grad tako i njegovo stanovništvo – rekao je Đaković.

Zvanično otvaranje „Književnih susreta na Kozari“ biće sutra, u Pozorištu Prijedor, na svečanoj akademiji sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!