-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

PROSJEČNA NETO PLATA U AVGUSTU 1.286 KM

Najnovije vijesti

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu iznosila je 1.286 KM i u odnosu na jul nominalno je veća za 0,6 odsto, a realno je manja za 0,5 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,3 odsto, a realno za 4,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.954 KM.

Posmatrano po područjima, u avgustu je najviša prosječna neto plata isplaćena u području informacije i komunikacije i iznosila je 1.681 KM, dok je najniža prosječna neto plata u avgustu isplaćena u području građevinarstvo i iznosila je 964 KM.

U avgustu 2023. godine, u odnosu na avgust prošle godine u svim područjima zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 20,2 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 15,2 odsto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 14,7 odsto.

Mjesečna inflacija u avgustu iznosila je 1,1 odsto, dok je godišnja inflacija posmatrano avgust ove i avgust prošle godine 5,9 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u avgustu zabilježen je u odjeljku stanovanje 15,3 odsto, usljed viših cijena u grupi električna energija i drugi energenti.

Niže cijene na godišnjem nivou, u avgustu zabilježene su u odjeljku prevoz 5,4 odsto, usljed smanjenja u grupi goriva i maziva za putničke automobile.

SRNA