Prosjek putničkih vozila u Srpskoj 16 godina (video)

Svake godine u Srpskoj se povećava broj registrovanih motornih vozila – podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske prema kojima je 54 odsto putničkih automobila u Srpskoj starijih od 15 godina. Zakonom je predviđeno da sva vozila, najmanje jednom godišnje, prilikom registracije budu pregledana i da samo tehnički ispravna mogu učestvovati u saobraćaju, objašnjava direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Milija Radović.

-Što je vozilo starije, moramo više pažnje obraćati na tehničku ispravnost vozila i da, osim obaveznih godišnjih tehničkih pregleda, svaku priliku iskoristimo i vozilo odvezemo u servis, pregledamo i vidimo šta nedostaje. Svaka greška može nas skupo koštati kada je u pitanju sistem za upravlјanje, a naročito sistem za kočenje – naglašava Radović.

U prethodnih deset mjeseci na području Prijedora registrovano je 28.752 putnička automobila. I u Prijedoru starosna dob putničkih vozila kreće se oko 16 godina. U okviru akcije „Da li vozite tehnički ispravno vozilo, provjerite“, Auto-moto društvo Prijedor organizuje dva puta godišnje besplatan tehnički pregled vozila i to u lјetnom i zimskom periodu.

-Na pokretnom tehničkom pregledu pregledaju se osnovni sistemi u vozilu. Koristi se treskalica, poseban uređaj koji služi za ispitivanje amortizera, vrši se pregled pneumatika, kočiona tečnost, rashladna tekućina brisača i svjetlosno-signalni uređaj. Kod vozila koja imaju ugrađen plin, vršimo provjeru instalacija – kaže Brkić.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, propisana je sankcija za upravlјenje neregistrovanim vozilom od 400 do 1.000 maraka, a vozaču se izriče i zaštitna mjera zabrane upravlјanja motornim vozilom od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda, te se vozilo isklјučuje iz saobraćaja.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!