-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

Proslavimo Vaskrs u svojim domovima (video)

Najnovije vijesti

– Velikim Vaskršnjim postom, kojeg privodimo kraju, dočekujemo najveći hrišćanski praznik u kojem je Gospod Hristos vaskrsao iz mrtvih i pobijedio đavola, grijeh i smrt i otvorio zatvorena vrata raja – rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, starješina Crkve Svete Trojice u Prijedoru, povodom predstojećeih vaskršnjih praznika.

– Nalazimo se u periodu iskušenja kada treba da se zapitamo, a nikoga ne osudimo, zašto nam se desila ova epidemija. Kroz istoriju, Bog je na ovakav i sličan način opominjao ljude da se pokaju za učinjene grijehe i da se vrate na pravi put – rekao je Hrvaćanin upućujući vaskršnju čestitku svima onima koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru.

– Povodom našeg najvećeg hrišćanskog praznika, koristim ovu priliku da svim pravoslavnim vjernicima čestitam i poželim srećan i Bogom blagosloven praznik vaskrsenja Hristovog, da ga proslavljaju zajedno sa svojim porodicama, u svojim domovima, jer kao što i sami znamo, nismo u mogućnosti da druge posjećujemo, ali možemo to molitvom i mislima dok ne dođe mogućnost da to učinimo i lično i djelom. Neka je srećno svima i blagosloveno da vaskrsli Hristos svima nama pomogne da prevazilazimo sve poteškoće koje nas snalaze i odolijevamo iskušenjima i da se radujemo ovom velikom prazniku. Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse – čestitao je Hrvaćanin.

Vaskršnje liturgije ove godine biće služene u svim hramovima, ali bez prisustva vjernika zbog naredbe o zabrani kretanja i okupljanja.

P. Š.

1 COMMENT

  1. Moj pokojni komšija je rekao, ako veruješ u Boga možeš da se moliš i čitaš iz Biblije pod hrastom, jer je visok kao i crkveni zvonik. Crkve su namerno izmilili otimači para a popovi jedva čekaju da naroda bude što više. Na sahranama i svadbama se najviše zarađuje i u crkvi za vreme liturgije. Pop ako neko umre uzme 200 maraka a čak se mora platiti i zastava iz crkve ako se nosi uz sprovod. I to košta 70 maraka. Pogledajte samo Kneževića kako je izgradio imperij od umrlih. Jedan ručak kada neko umre je 12 maraka, kopanje rake 150 maraka, sanduk 150 maraka itd. A nigdje nema priznanice a mršavu hranu mu rade seljani bez higijenskog minimuma. Zato idem pod hrast jer poštujem Boga a ne popove.