-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

PROSLAVLJEN SVETI IVO U GORNJOJ RAVSKOJ

Najnovije vijesti

Protekle subote u Gornjoj Ravskoj nadomak Ljubije, obilježen je Ivandan, praznik posvećen Sv. Ivanu Krstitelju, svecu zaštitniku ovog mjesta. Kako to biva svake godine, ova svetkovina je pored mještana ovog sela okupila i veliki broj ljudi iz dijaspore, najviše iz Hrvatske.

 

Za njih je ovo jedinstven događaj i prilika da se sretnu sa starim prijateljima i poznanicima, od kojih je većina rasuta po svijetu. Kažu da je ovo  jedan od rijetkih dana kad selo bude prepuno ljudi, dok je većim dijelom godine pusto.  No, ove godine odziv je bio slabiji nego što to inače biva.

Obilježavanje 24. juna započelo je misom i zajedničkom molitvom koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica. Biskup Komarica nije želio da daje izjavu za medije, iako je prethodno bilo obećano da će to učiniti.  Okupljenom narodu obratio se i loklani župnik Ilija Piličić, koji se zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovaj dan u Gornjoj Ravskoj.  Nakon svečanog djela i mise, okupljeni narod je obilježavanje Svetog Ive nastavio narodnim zborom u druženju i veselju.

https://www.youtube.com/watch?v=QPy4qH6vPLk&feature=youtu.be

Z.J.