4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA MANASTIRA MILOŠEVAC I OSVEŠTAN MANASTIRSKI KONAK

Najnovije vijesti

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem danas je u Manastiru Miloševac služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave ovog manastira. U prisustvu velikog broja vjernika, osveštan je i manastirski konak sa zimskim hramom. Privremenu upravu Manastirom Miloševac, kao episkopskim manastirom, preuzeo je vikarni episkop marčanski Sava, a u njemu će živjeti monasi premješteni iz Manastira Osovica.

“Danas, na dan krsne slave, oživljavamo Manastir Miloševac. Stigli su monasi koji će u ovom manastiru od danas da služe i da u njemu borave. Da upale kandilo vjere, koje će uz Božiju pomoć, da gori vijekovima na ovom mjestu”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Ovo je veliki dan za nas, poručili su vjernici koji su iz svih krajeva Srpske došli u Prijedor da posjete ovu svetinju. “Posebno mi je drago što sam došao ovdje. Ovaj manastir nas spaja i trebamo da ga posjetimo i Bogu da se pomolimo”, rekao je Radomir Šiniković iz Banjaluke.

Iz duhovnog centra Potkozarja šaljemo poruke mira i ljubavi, istakao je gradonačelnik Prijedora. “Želimo da budemo jedinstveni i složni. Da svima poželimo dobrodošlicu. Velika zahvalnost episkopu banjalučkom Jefremu, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i svim donatorima koji su učestvovali u izgradnji ovog manastira, koji će sigurno biti ponos svih vjernika”, rekao je Slobodan Javor.

Radovi na obnovi Manastira Miloševac počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje. Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom manastiru služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Od prošle godine Manastir Miloševac obilježava svoju krsnu slavu.

M. Š.