Ćirilica je pismo koje treba da njegujemo i koje ne smije da izgubi svoj značaj. Poruka je ovo učenika Srednjoškolskog centra koji su danas, zajedno sa Srpskim prosvjetnim kulturnim društvom ”Prosvjeta”, obilježili Dan slovenske pismenosti i kulture, koji se praznuje na Svetu braću Ćirila i Metodija.

”Mi, kao učenici, zainteresovani smo za srpski jezik, za naše pismo, pa smo shodno tome došli i poslušali naše pjesnike”, rekla je učenica Katarina Balaban.  

U sklopu obilježavanja Dana slovenske pismenosti i kulture te Svetih Ćirila i Metodija, članovi SPKD ”Prosvjeta” sugrađanima su dijelili časopis ”Katedra”, a tu su bili i pjesnici koji su čitali poeziju.

”Govorili smo i pričali o čovjeku koji je osnivač, čiji su učenici osnovali i napravili ćirilicu, koji su u naše krajeve donijeli pismenost, hrišćanstvo i oplemenili naš kraj”, dodao je Branislav Kecman, predsjednik ”Prosvjete”.

Dan Svetih Ćirila i Metodija proslavljaju i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji. Prema narodnom vjerovanju, na dan ”slovenskih apostola” svi učenici i studenti bi trebalo da ”zagriju stolicu” i čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cijele godine.

V. N.

PrethodniGlumica Dragana Marić za sajt pricezadjecu.blic.net snimila audio priču „Stara gospođa“
SlijedećiPAŠALIĆ: IMAĆEMO DOVOLJNO HRANE