Definisan je način vrednovanja i ocjenjivanja učenika tokom nastave na daljinu, koji je otprilike isti za osnovce i srednjoškolce. Prema uputstvu Vlade RS koje je proslijeđeno svim školama u RS, ocjenjivanje će se vršiti  na osnovu dobijenih zadataka koje učenik radi i dostavlja nastavniku. Vrednovaće se i odnos učenika prema radu tokom nastave na daljinu, zaključne ocjene u prvom polugodištu, kao i ocjene koje je učenik stekao do prelaska na nastavu na daljinu. Zaključna ocjena izvodiće se na osnovu rada učenika tokom cijele školske godine. Učenici koji ne budu zadovoljni, imaće mogućnost polaganja razrednog ispita pred komisijom.

S obzirom da su se za kratko vrijeme, zbog virusa korona, prosvjetni radnici morali prilagoditi novom načinu rada, najveća briga im je bila kako ocjeniti učenike. Sada je lakše, kaže Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Prijedora i Oštre Luke, jer postoje jasna uputstva.

– Učenici  su nepuna dva mjeseca redovno pratili nastavu i imaju određen broj ocjena u dnevniku. Po ovom uputstvu dovoljne su dvije ocjene u drugom polugodištu i zaključna iz prvog polugodišta, tako da se ocjena može zaključiti. Prosvjetni radnici vode evidenciju i onlajn portofolije svakog učenika i prave sedmične izvještaje, tako da će se i to uzimati u obzir pri ocjenjivanju – rekla je Munjiza i dodala da prema uputstvu, za učenike završnih razreda osnovne škole nije predviđena mala matura.

Da će sada biti mnogo jednostavnije i prosvjetarima u srednjim školama, potvrdila je Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije. Što je najvažnije, učenici će biti ocjenjeni izvođenjem nastave na daljinu i to na više načina, da li putem kratkih testova, eseja, video ili audio materijala.

– Ovdje je jako bitno da se učenik zalaže i da ima volju da uči putem nastave na daljinu. Mislim da je ovo dobra prilka za pojedine učenike da isprave ocjene koje su im ostale na polugodištu samim svojim angažmanom, to jeste učešćem u nastavi na daljinu, jer će i to biti vrednovano. Prema pravilniku o ocjenjivanju u srednjim školama u obzir se uzmaju stečene ocjene u drugom i zaključna u prvom polugodištu. Vjerovatno ćemo i maturske ispite morati organizovati onlajn. Maturanti će biti u obavezi da predaju svoj maturski rad mentorima sa kojima i sada rade, a 13. maj je obično rok da se predaju maturski radovi. Nakon toga, svaka škola će prema svom rasporedu organizovati maturske ispite – pojasnila je Soviljeva.

Naredne sedmice, u nekoliko srednjih škola u prijedorskoj regiji biće organizovani onlajn dopunski ispiti za učenike koji su u toku školske godine promijenili zanimanje i moraju da polažu razliku predmeta. Školska godina u Republici Srpskoj trajaće do polovine juna, odnosno do polovine maja za maturante.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić danas je izjavila da za upis u prvi razred osnovne škole roditelji mogu da prijavljuju djecu elektronskim putem, sistematski pregledi biće organizovali kad se steknu uslovi, dok za upis u srednje škole ne postoji prijemni ispit. Predaja dokumentacije može biti organizovana elektronski ili poštom.

M.Šodić

PrethodniNOVOZARAŽENIH 16 LICA, 306 SE OPORAVILO
SlijedećiZAHTJEVI ZA PRAVIMA IZ SOCIJALNE ZAŠTITE POŠTOM, MEJLOM ILI TELEFONOM (video)