0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

PROSVJETNI RADNICI ZABRINUTI ZBOG ZAOSTALIH DUGOVANJA

Najnovije vijesti

Zaostala dugovanja, a posebno ona za prevoz tište prosvjetne radnike. Odnosom nadležnih institucija prema zaposlenima u prosvjeti i kulturi Srpske, nezadovoljni su i u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture Srpske. Međutim, pojedini radnici smatraju da je sindikalna borba za njihova prava spora, te zbog toga istupaju iz članstva ovog Sindikata.

Načinom rada Sindikata očito nisu zadovoljni i u Muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru. Sastanak sindikalne organizacije, na kojem su trebali da odluče da li će ostati ili napustiti granski sindikat, odgođen je za sljedeću sedmicu, zbog nedostatka kvoruma.

Gojko Rađenović
Gojko Rađenović, direktor MŠ “Savo Balaban”

Na probleme oko dugovanja za prevoz radnicima ukazao je Gojko Rađenović, direktor MŠ “Savo Balaban” koji je istakao je da i u ovoj školi rade profesori putnici koji čekaju na tu isplatu.

Do istupanja pojedinih prosvjetara iz Sindikata došlo je i u Budimlić Japri, a razlog je upravo nezadovoljstvo neisplaćenim naknadama. Sa njima se juče sastao Branislav Kecman, predsjednik Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Prijedor.

Branislav Kecman
Branislav Kecman, predsjednik Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Prijedor

„Saslušali smo njihove stavove i šta oni žele, kao i zbog čega je njihova odluka bila onako ishitrena. I zaista smo uspjeli u tome, da razuvjerimo one koji misle da je Sindikat kriv za ova dugovanja. Sindikat stoji uz svakog radnika i uz svaku sindikalnu organizaciju”, poručio je Kecman.

Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske su stava da je ovo dobrovoljna i interesna organizacija. Svako ima svoj razlog da se učlani ili sčlani. Predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić kaže da većina radnika u prosvjeti nije za štrajk, tako da ga nije moguće pokrenuti. Iz tog razloga se zalagao za manje štrajkove upozorenja.

Dragan Gnjatić
Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske

“Nesporno je da Sindikat ne duguje nikom ništa, a evidentna su dugovanja Ministarstva prosvjete i kulture. Mi nastojimo da objedinimo Sindikat i da što više radnika bude u njega učlanjeno. Međutim, neki pojedinci smatraju da će neko drugi zaštititi interese prosvjetnih radnika”,  navodi Gnjatić.

Dugovanja za prevoz prosvjetnim radnicima iznose oko 600.000 KM, dok se pretpostavlja da ukupna dugovanja, među kojima su i naknada za smrt užeg člana porodice, za rođenje djeteta, za predstavnike sindikalnih organizacija i druga, iznose do 3,5 miliona KM.

Z.Jelić i M.Stegić

foto: Giga

https://youtu.be/AGFxWofKfIw

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!