Oko 500 radnika Kompanije “Arselor Mital Prijedor” otišlo je put Banjaluke da bi, protestnom šetnjom, izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija “Izraeli invesment grupi”.

– Na ovaj način izražavamo bojazan i nezadovoljstvo zbog načina  prodaje preduzeću “Izraeli investment grup”. To nije dobro ni za naš kolektiv, ali ni za državu u cjelini – poručio je predsjednik Sindikalne organizacije  “Arselor Mitala” Milanko Stojnić.

On je naglasio da je jedna od najvećih zamjerki što ponuđač kojeg preferira Vlada RS nema nikakvih realnih referenci u rudarstvu koje bi garantovale aktiviranje rudišta u Ljubiji.

– Mi mislimo da je “Arselor Mital” daleko ozbiljniji i kompetentniji partner i sa njim postoji saradnja duga 12 godina. U tom periodu niko nije imao nikakvih problema, ni radnici, ni dobavljači, ni kupci pa ni država – dodao je Stojnić.

Tu je i bojazan šta će biti sa 850 radnika zaposlenih u “Arselor Mitalu” ukoliko “Izraeli investment grup” kupi državni kapital u RŽR “Ljubija”.

– Naročito se boje mlađi radnici, jer svi su u kreditima ili su nekome  žiranti,  i ukoliko se sve ovo raspe kao kula od karata, oni bi bili socijalno ugroženi – upozorava Stojnić.

Podršku protestima rudara dali su i drugi sindikati, a u šetnji će im se pridružiti i sindikalci Željeznica RS, koji takođe smatraju da je njihova pozicija ugrožena, budući da je “Arselor Mital” najveći komitent ŽRS.

Z.J.

foto: Giga

PrethodniREPERTOAR KINA “KOZARA”
SlijedećiDVANAEST NOVIH KONTEJNERA U ULICI VUKA KARADŽIĆA (FOTO+VIDEO)