Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

PROTESTNA ŠETNJA RADNIKA “ARSELOR MITALA PRIJEDORA”

NAJNOVIJE VIJESTI

Oko 500 radnika Kompanije “Arselor Mital Prijedor” otišlo je put Banjaluke da bi, protestnom šetnjom, izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija “Izraeli invesment grupi”.

– Na ovaj način izražavamo bojazan i nezadovoljstvo zbog načina  prodaje preduzeću “Izraeli investment grup”. To nije dobro ni za naš kolektiv, ali ni za državu u cjelini – poručio je predsjednik Sindikalne organizacije  “Arselor Mitala” Milanko Stojnić.

On je naglasio da je jedna od najvećih zamjerki što ponuđač kojeg preferira Vlada RS nema nikakvih realnih referenci u rudarstvu koje bi garantovale aktiviranje rudišta u Ljubiji.

– Mi mislimo da je “Arselor Mital” daleko ozbiljniji i kompetentniji partner i sa njim postoji saradnja duga 12 godina. U tom periodu niko nije imao nikakvih problema, ni radnici, ni dobavljači, ni kupci pa ni država – dodao je Stojnić.

Tu je i bojazan šta će biti sa 850 radnika zaposlenih u “Arselor Mitalu” ukoliko “Izraeli investment grup” kupi državni kapital u RŽR “Ljubija”.

– Naročito se boje mlađi radnici, jer svi su u kreditima ili su nekome  žiranti,  i ukoliko se sve ovo raspe kao kula od karata, oni bi bili socijalno ugroženi – upozorava Stojnić.

Podršku protestima rudara dali su i drugi sindikati, a u šetnji će im se pridružiti i sindikalci Željeznica RS, koji takođe smatraju da je njihova pozicija ugrožena, budući da je “Arselor Mital” najveći komitent ŽRS.

Z.J.

foto: Giga