18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

PRVA TRIM STAZA SA PREPREKAMA ZA SPORTISTE I REKREATIVCE NA KOZARI

Najnovije vijesti

U Nacionalnom parku „Kozara“ za nekih desetak dana u funkciji će biti prva trim staza, s 15 različitih prepreka, za odrasle, sportiste i rekreativce. Stazu dužine jedan jedan kilometar, koja se nalazi u neposrednoj blizini bivše Titove vile, u zajedničkom projektu vrijednom oko 14.000 maraka,  ravnopravnim učešćem  podržali su Nacionalni park „Kozara“, Turistička organizacija grada Prijedora i klub ekstremnih sportova „Albatros“ iz Prijedora.

staza-ima-15-prepreka

– Staza je namijenjena sportistima ali i svim ostalim koji dolaze u Nacionalni park. Nekom će se prepreke možda učiniti preteške, ali ako ih ne mogu svladati mogu ih jednostavno proći- kaže Draško Anđelić, predsjednik „Albatrosa“.

U Nacionalnom parku „Kozara“ postoji jedna mala trim staza za djecu. Ova nova velika, po riječima Dragana Romčevića, direktora Nacionalnog parka „Kozara“, specifična je i po tom što je u šumi.

-Ona je svakako nova ponuda Nacionalnog parka i nadamo se da će je oni kojim je namijenjena i koristiti, ne samo za pripreme za neka takmičenja, već jednostavno za boravak u prirodi – kaže Romčević, i dodaje da na Kozari postoji veći broj pješačkih i biciklističkih staza, čije održavanje zbog šumskog okruženja, kiše ili nekih vremenskih nepogoda nije baš jednostavno.

– Uklanjamo granje, lišće… kiša ponekad odnese mostove koji su sastavni dio tih staza, ponekad i stazu… Staza ima dovoljno, no problem su možda neke naše navike jer ih ne koristimo dovoljno, pogotovo one koje su malo dalje od samog centra Nacionalnog parka. Koliko znam koristi se staza koja je u samoj blizini spomenika, dok se sve ostale koje kilometrima vode od centra parka vrlo rijetko  koriste. Ne računaju li se planinari i rijetki turisti koji vole dugo pješačenje.-kazao je Romčević

M.Z.

foto: Dragan Stojnić Giga