-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

PRVI CIKLUS „DIJALOGA U ZAJEDNICI“ U PRIJEDORU (video)

Najnovije vijesti

U našem gradu, sinoć je počeo prvi ciklus „Dijaloga u zajednici“ i to drugi modul u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“. Na ovom modulu „Dijaloga u zajednici“, mladi su pred komisijom i predstavnicima zajednice prezentovali svoje projektne prijedloge.

Učesnici su predstavili svoju projektnu ideju pod nazivom „Čuvari plaže“. Cilj ovog projekta je, kako kažu njegovi stvaraoci Milan Sadžak i Pavle Banjac, uređenje gradske obale Sane. – Cilj ove akcije koju želimo da sprovedemo je prije svega da okupimo što veći broj omladinaca. Nadam se da ćemo uspijeti ispuniti naš trenutni cilj koji je nažalost jednokratan, a to je uređenje gradske obale Sane, proširenje popularne ploče, uređenje šetališta, sanacija stepenica koje su u lošem stanju –  rekao je Sadžak.

– Treba da obezbijedim dio materijala koji će biti potreban za betoniranje plaže, jer kao što svi znamo, to je jedan od najznačajnijih dijelova, a kada je proširimo tu možemo da dodamo i klupe, kante za smeće, što će još više privući ljude.  Još bitnije je da se privuku ne samo mladi, nego i svi građani i da se nama stvori rutina i svijest da se plaža održava, a ne samo povremeno – dodao je Banjac.

Ovi omladinci po prvi put su se susreli sa izradom ovakvog projekta, sastavljanjem i izradom aplikacione forme. Stručna komisija je ocijenila projekat, a sva potrebna dokumentacija se šalje u Sarajevo, gdje prolazi dodatne provjere, te ulazi u administrativno finansijske procedure koje su potrebne za realizaciju projekta. Dijalogom je upravljala Sabrina Pilipović, lokalni koordinator za Međunarodne migracije Prijedor, koja kaže da iza sebe imaju mnogo uspješnih projekata, te se nada da će i ovaj biti jedan od njih.

– Uradili smo dosta dijaloga i projekata. Neki od naših projekata su teretana za mlade, kutak za mlade, sportsko igralište, zatim jedan od prvih projekata jeste Dnevni centar „Šljokica“, koji postoji već tri godine u Donjoj Ljubiji i broji 25 djece, u kojem se rad zasniva na kreativno – edukativnim radionicama. Pored dijaloga i projekata, održavamo i radionice za mlade, za roditelje, kao i Forum za podršku mladima. –kaže Pilipovićeva.

Cilj „Dijaloga u zajednici“ je da ovu metodologiju rada, koja uključuje mlade koji većinom nemaju prijašnjeg iskustva u ovom polju, ponude zajednicama u kojima se projekat realizuje, te da ista postane mogući modul za uključivanje mladih i nakon što se projekat završi.

V.Gavranović

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!