11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

PRVI PUT DOMAĆINI SEDMICE EVROPSKOG FILMA

Najnovije vijesti

Grad Prijedor idućeg mjeseca biće domaćin Sedmice evropskog filma, najavila je danas direktor kina “Kozara” Safira Karahodžić.
“Prethodnih sedam puta Sedmica evropskog filma u BiH održavala se samo u Sarajevu, a ove godine organizatori su donijeli odluku da manifestacija putuje i u druge gradove, odnosno u Prijedor i u Zenicu i mi smo počastvovani time”, rekla je Karahodžićeva Srni.

Organizator je EUNIK, evropska mreža institucija kulture čiji ogranak u BiH broji 15 zemalja članica, od kojih osam učestvuje u programu ovogodišnje Sedmica evropskog filma.

“Na ovaj način organizator nastoji da svoje programe koji promovišu evropsku kulturu i vrijednosti približi što većoj i što široj publici u BiH”, dodala je Karahodžićeva.
Приједор - кино Козара  - Седмица ев
Osma po redu Sedmica evropskog filma u BiH počinje danas u Zenici i traje do 27. oktobra, a u Prijedoru će biti održana od 9. do 16. novembra.

“Publika će imati priliku da vidi po jedan film iz Češke, Španije, Austrije, Mađarske, NJemačke, Rumunije, Poljske, i Holandije a ulaz za sve projekcije je besplatan”, istakla je Karahodžićeva.

Riječ je o filmovima “Idemo na more” iz Češke, “Anđeo Budimpešte” iz Španije, “Mračna dolina” iz Austrije, “Vikend” iz Mađarske, “Četiri kralja” iz NJemačke, “Dva loto listića” iz Rumunije, “DŽek Strong” iz Poljske i “To su bila vremena” iz Holandije.

izvor: srna