Vikend u znaku „Ša festa“ (video)

U pomen na Dalibora Popovića Mikšu, proteklog vikenda „Ša fest“ okupio je veliki broj Prijedorčana i muzičara. Organizatori kažu – cilј festivala je da Mikšin duh nastavi da živi u gradu u kojem je počela njegova umjetnička karijera. „Ša fest“ otvorili su članovi grupe „Tattoo” koji su odsvirali nekoliko pjesama koje su nastale kada je Mikša svirao sa prijatelјima iz benda.

Prvo veče festivala bilo je rezervisano za lokalne bendove, a tokom druge večeri, pred oko dvije hilјade posjetilaca, nastupili su „Artan Lili“, svjetski poznati džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend, kao i beogradski „Strejt Džekin“, prijedorski „Dbau“ i banjalučki „Sopot“. Poznati džez pijanista iz Beograda, Vasil Hadžimanov rekao je da je ovo jedan od rijetkih primjera kada se tužna i tragična situacija pretvori u nešto lijepo i kreativno. – Iako nisam poznavao Mikšu, on bi sigurno najviše voleo da se ovako nešto desi u njegovo ime – dodao je Hadžimanov.

Vođa beogradske grupe „Artan Lili”, Bojan Slačala rekao je da je zadovolјan, jer je festival kvalitetno počeo. – Upravo u ovim trenucima kulminira žurka, koja je najbolјi način da se odužimo Mikši za sve ono lijepo što je uradio za nas i za ovaj grad – dodao je Slačala.

Prijedorski „Dbau“ nakon četiri godine okupio se povodom festivala posvećenog Mikši. – Nismo radili, nismo funkcionisali, zbog Mikše smo tu. Nadam se da će ovo opstati i biti jedan festival kojim ćemo se svi ponositi – rekao je gitarista grupe „Dbau“, Dino Mrkalј.

Organizatori kažu izizetno su zadovolјni reakcijom publike i velikim odzivom Prijedorčana koji su tokom dvije noći uživali u Ljetnoj bašti. Planiraju da osnuju fondaciju „Dalibor Popović Mikša“, koja će podržavati mlade umjetnike. – Veliki dio novca koji zaradimo od ovog festivala, od ulaznica i prodaje pića, biće usmjeren u fondaciju zato što svi bendovi koji sviraju, sviraju ili za džabe ili za osnovne troškove i svi lјudi koji ovdje rade, rade volonterski, tako da sav novac ide u dobre svrhe – objasnila je portparol festivala, Nataša Kuridža.

„ŠA fest“ dio je prijedorskog „Kulturnog lјeta“, a podržao ga je Grad Prijedor. – Ovo je jedna od manifestacija u kojoj je jako puno duše. Ovo je manifestacija sa želјom da se sjetimo svi našeg Mikše, koji je bio umjetnik u pravom smislu riječi. Umjetnik i u likovnoj umjetnosti i u muzičkoj umjetnosti – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Nakon uspješnog prvog memorijalnog koncerta organizatori se nadaju da će „Ša fest“ opstati u okviru „Kulturnog lјeta“ u Prijedoru. Moto festivala jeste „Ša must go on“, jer je Popović, koji je preminuo u 37. godini, neke od svojih slika potpisivao sa „ŠA“.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!