15.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

PSI LUTALICE NAPADAJU ŽIVINU

Najnovije vijesti

U potrazi za hranom tokom zimskih dana psi lutalice u Prijedoru su prepoznali lak plijen u živini.

Tako je čopor pasa lutalica pojeo piliće na imanju Perice Sredića u Gomjenici. Sredić kaže da su u objekat u kojem su bili smešteni pilići psi ušli u zoru i to kroz prozor.

– U toj prostoriji imaju tri prozora, a psi su razbili jedan i ušli, 15 pilića su udavili i nakon toga nekoliko pojeli – priča Sredić.

Kaže da je po svježim tragovima u snijegu vidjeo da je u čoporu bilo destak pasa. Iste tragove zatekao je i drugo jutro. Sredić, koji je ostao bez pilećeg mesa za zimu, strahuje da psi neće odustati dok ne dođu do celog plena, a on ostane bez živine. Priča da su i prije sedam dana tri psa danju napala kokoške u dvorištu.

– Žena je čula kokoške, izašla i videla da se psi tuku sa pijetlom. Kada smo uspjeli da otjeramo pse, nigde nije bilo pijetla, našli smo ga u kući, gde se sakrio od straha – priča Sredić.

PS LUTALICE 1

Naglašava da su psi lutalice, koji u čoporima borave u krugu nekadašnje industrije Celpak, nanijeli štetu od oko 200 KM.

Sličan slučaj zabilježen je i u Čirkin Polju. Oko podneva haski je preskočio ogradu, ušao u dvorište porodične kuće i počeo da davi kokoške.

– Bila sam šokirana kada sam vidjela velikog psa u dvorištu kako kida kokošku – priča mještanka Čirkin Polja. Ističe da su psa uspjeli otjerati nakon borbe koja je trajala 15 minuta.

Prijedorčani nisu prijavljivali Komunalnom preduzeću ove napade pasa, jer kako kažu, ne veruju da ih šinteri mogu uhvatiti hvataljakama i ukloniti sa ulica.

I iz prijedorskog Komunalnog preduzeća, koje je nadležno za uklanjanje pasa lutalica sa ulica i njihovo smeštanje u azil u Ljubiji kod Prijedora, kažu da poslednjih dana nisu imali povećan broj prijava.

Rukovodilac Radne jedinice deponija i reciklaža ovog preduzeća, u čijem je sastavu Higijeničarska služba za pse, Zoran Bulić ističe da je problem što agresivne pse koji su na otvorenom higijeničari ne mogu uhvatiti hvataljkama. Poručuje da je u toku nabavka puške za omamljivanje, a higijeničari su prošli obuku za rukovanje takvom puškom.

zoran-bulic

– Svaki dan očekujemo da nam dostave pušku kojom će naši radnici moći omamiti i ukloniti sa ulica agresivne pse koji napadaju ljude i živinu – poručuje Bulić.

Ističe da je poražavajuća činjenica što se psi lutalice dovoze iz drugih opština u Prijedor.

– Skoro smo imali prijavu da je čovek iz kombija izbacio pet pasa u prigradskom naselju, a imali smo ranije još takvih prijava. Pretpostavljamo da se psi dovoze iz onih mjesta koja nemaju azile i ostavljaju ih nama da mi riješavamo problem – naglašava Bulić.

Poručuje Prijedorčanima da, ukoliko primjete da neko dovozi pse, obavezno zapišu broj registarske oznake vozila, jer bi se tako utvrdilo iz kojih mjesta se dovoze životinje pa bi mogli da spriječe takve pojave. Kaže da tri higijeničara prijedorskog Komunalnog preduzeća hvataju pse na području grada, ali i udaljenih mjesta kao što su Omarska, Dragotinja i Kozarac.

– Usluge preuzimanja pasa od građana se ne naplaćuju – naglašava Bulić.

Mesečno 100 pasa u azilu

Mesečno u prijedorski azil stiže oko 100 pasa sa ulica, a najviše se može smestiti 150 životinja. Ukoliko se vlasnik ne pojavi, nakon mjesec dana o uspavljivanju pasa odlučuje veterinar. U toj odluci je presudno zdrvastveno stanje životinje.

EuroBlic

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!