Na području PU Prijedor održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti, ocijenjeno na redovnoj press konferenciji u PU Prijedor na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec avgust. U tom periodu evidentirano je  80 krivičnih djela. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 91 odsto,a po nepoznatm  počiniocu 70 odsto, rekao je Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor. On je dodao da su u prošlom mjesecu na području PU Prijedor  kontrolisana i evidentirana 43 migranta. Nakon odluke Vlade Unsko-sanskog kantona povećano je prisustvo  migranata na međuentiteskoj liniji, ali i pojačan angžamn policije na praćenju migrantske krize.

– Policijski službenici ove PU  putem nadležnih policijskih stanica, Krupa na Uni i Novi Grad, te s kompletnim resursima kojim raspolažemo unutar Policijske uprave aktivno pratimo  stanje bezbjednosti na navedenom području.  Vršimo obilaske dijela prostora uz magistralu, tako i dijela po dubini teritorije te tom prilikom provodimo mjere i radnje s ciljem zaštite lične i imovinske bezbjednosti naših građana, odnosno zaštite i lične bezbjednosti i migranata koje zateknemeo na tom području – rekao je danas Vujanović.  

Goran Mikanović,  načelnik Sektora kriminalističke policije rekao je da je nadležnom Tužilaštvu  podneseno 68 izvještaja protiv 67 lica,među kojim su i tri maloljetnika.

– Najviše počinjenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta  je iz oblasti imovinskih delikata, 28,  što je 22 krivična djela manje u odnosu na uporedni period. Krađa i teških krađa bilo je 14 u odnosu na 36 iz istog perioda prošle godine.Rasvjetljenost krivičnih djela protiv imovine po NN  izvršiocu izosi 50 odsto. – rekao je Mikanović.

 Mario Milašin, načelnik  Sektora policije , rekao je da je u avgustu zabilježeno čak 50 odsto manje prekršaja javnog reda i mira koji se odnose na prosjačenje.U oblasti bezbjednosti saobraćaja u prošlom mjesecu evidentirano je ukupno 3.057 prekrašaja.

-Evidentirane su 84 saobraćajne nezgode ili 36 manje u odnosu na uporedni period . Dvije saobraćajne nezgode bile sa poginulim licima,četiri nezgode s teško povrijeđenim, 17 sa lakše povrijeđenim i 61 nezgoda sa materijalmnom štetom  – naveo je Milašin i naglasio da su u ovom periodu realizovano više akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja s akcentom na brzinu i alkohol.

Milašin je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da  poštuju saobraćajna pravila i propise,  naročito u neposrednoj blizini školskih ustanova i na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici. Vujanović je danas pozvao vozače da posebnu pažnje obrate na bicikliste i pješake van naseljenih mjesta, naročito u periodu kada dolazi do smanjene vidljivosti u saobraćaju.

M.Z.