U toku jula na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor održan je povoljan bezbjednosi ambijent, saopšteno je na redovnoj konferenciji za medije ove uprave.

Tokom proteklog mjeseca evidentirano je 90 krivičnih djela, od čega 29 po nepoznatom izvršiocu. Najbrojnija su krivična djela opšteg kriminaliteta.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović izdvojio je dva krivična djela koja su obilježila jul.  Jedno je ubistvo u pokušaju koje se deslio u Volaru, a drugo se odnosi na  razbojništvo u Donjoj Bistrici, koje su  dva maskirana i naoružana lica izvršila nad radnikom benzinske pumpe, i to prilikom otuđili 2.500 KM.

– Pozivam sve vlasnike trgovačkih i uslužnih radnji, koji djelatnost obavljaju tokom 24 časa ili do ranih večernjih časova, da posvete dužnu pažnju bezbjednosti svojih objekata i svojih radnika.  Te da policijskim službenicima, koji su redovnim obilascima objekata, prenesu saznanja o kretanju i zadržavanju njima nepoznatih lica – rekao je Vujanović.

Od devedeset krivičnih djela evidentiranih julu, 77 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam iz oblasti privrednog kriminaliteta,  četiri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.

– Nadležnom tužilaštvu podnesesna su 74 izvještaja o počinjenim djelima protiv 79 lica od kojih su 31 povratnici u vršenju krivičnih djela. Među  evidentiranima su i tri maloljetna izvršioca. Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 91%, a rasvjetljenost po nepoznatom izvrčiocu iznosi 73% – rekao je Mikanović.

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupno su evidentirana su  djela iz oblasti zlupoupotrebe opojnih droga, što je u odnosu na isti period 2019. povećanje od gotovo 15 %. Mikanović je napomenuo da je uzrok povećanja evidantiranih krivičnih djela  ove vrste pojačana policijska aktivnost na njihovom suzbijanju. 

Tokom prošlog mjeseca  evidentirano je 56 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, te 66 prekršaja iz ove oblasti, što je smanjanje za 20% u odnosu na uporedni period, naveo je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

– U strukturi prekršaja najviše je prekšraja izvršenih vrijeđanjem, gdje je evidentirano 15 prekršaja. Zatim slijedi 12 prekršaja prosjačenja, te deset prekrašaja tuče i fizičkog napada. Prijavljena su tri maloljetnike, te osam povratnika u vršanju prekršaja – rekao je Milašin.

Tokom jula, na području PU Prijedor evidentirano je 119 ilegalnih migranata, što je za 19 migranata više nego u istom periodu prošle godine.

Iz PU Prijedor poručili su da će u avgustu nastaviti sa pojačanim mjerama kontrole stanja bezbjesnosti po svim praćenim oblastima. Pažnja će biti  posvećena i nedozvoljenim okupljanjima više od 50 građana na javnim skupovima.

Z.J.