Publika je večeras dugim aplauzom nagradila glumce predstave “Jugoslavija, moja otadžbina”, koja je premijerno izvedena u Prijedoru. Riječ je o koprodukciji Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra „Teatro Kapodistria“ te njemačke fondacije “Fridrih Ebert”. Na predstavi su radili glumci tri pozorišta: iz Banjaluke, Prijedora i Kopra. Predstava na mahove komična, ali prvenstveno dirljiva i emotivno slojevita, prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine. Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta RS Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra, Blaž Popovski.

„Često su mi postavljali pitanja da li je lik kojeg glumim heroj ili zločinac, ali mi smo se prvenstveno bavili sudbinom čovjeka i njegove porodice. Najtragičnije u svemu je kad vidite dva karaktera koja su oba u pravu. Njihovi svjetonazori se ne sudaraju, nego prolaze jedan pored drugog kao dva voza, a oni su otac i sin. To je jako dirljiva i tužna priča“, rekao je Šavija.

Blaž Popovski rođen je 1992. godine i, kako kaže, slušao je priče o Jugoslaviji, ali nije bio poznavalac tih događaja.

„Rad na predstavi bio je izazov za mene, jer sam prvi put glumio na jeziku koji nije moj maternji i prvi put u glavnoj ulozi. Iskustvo je predivno i poželio bih ga svakom mladom glumcu“, ističe Blaž.

Predstava je nastala na osnovu istoimenog i nagrađivanog romana Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane, a u režiji Marka Misirače. Sutra je reprizno izvođenje predstave, dok je slovenačka premijera zakazana 30. jula u Kopru.

D. S.

Opširnije sutra u emisiji “Prijedor danas” TV Prijedor u 20 časova.

PrethodniGradonačelnik razgovarao sa delegacijom slovenačke firme “Kableks”
SlijedećiRepertoar kina “Kozara” od 10. do 16. juna 2021. godine