Publikacija o zločinima NDH nad Srbima u Prijedoru i okolini

 

U Muzeju Kozare promovisana je publikacija “Godine stradanja 1941/42, NDH i njeni zločini nad srpskim narodom u Prijedoru i okolini”. Otvorena je i dokumentarna izložba “Mjesta (ne)zaborava”. Riječ je o fotografijama i dokumentima koji svjedoče o strahotama Srba u Drugom svjetskom ratu, rekla je autor publikacije i izložbe, Vedrana Adamović.

–  Tu su, uglavnom, prikazana mjesta koja su obilјežena spomenicima ili drvenim krstovima. Na osnovu njih radili smo mape, koje preciznije pokazuju gdje se te lokacije nalaze. Izložba je edukativna i pokazuje gdje su sve bila mjesta stradanja srpskog naroda. Sama publikacija tematski i hronološki prati najteže i najupečatlјivije trenutke stradanja srpskog naroda u Prijedoru i okolini, kroz poglavlјa i različite dokumente iz raznih arhiva – kaže Adamovićeva.

Recenzent publikacije, Želјko Vujadinović, ističe da je u poslјednje vrijeme dosta dokumenata koji govore o stradanjima u Drugom svjetskom ratu, što ranije nije bio slučaj. O golgotama Srba, ali i drugih naroda, u tom periodu govori ova publikacija.

– U publikaciji je iskorištena sva dostupna arhivska građa do koje je autorka mogla doći. Tako da je sve ono što je do sada bilo poznato, ona iskoristila i nadogradila sopstvenim istraživanjima. U vezi s tim, stvorila je pravu sintezu o događajima u Prijedoru 1941. i 1942. godine – rekao je Vujadinović.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da su radovi na izradi publikacije trajali oko dvije godine. Kako kaže, istraženi su brojni lokaliteti i arhivski zapisi.

– Posjetili smo mnogo lokaliteta i arhiva, poput Arhiva Republike Srpske, BiH, Jugoslavije, potom Muzej žrtava genocida, Muzej Republike Srpske. Iskorišteno je mnoštvo materijala da se uradi jedna publikacija, koja temelјno govori o periodu 1941/42. godine – ističe Radonjić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Milјuš smatra da pomenuta publikacija i izložba imaju veliki značaj za srpski narod, jer svjedoče o vremenu najvećeg stratišta na ovim prostorima.

– Ovo je neiscrpna tema. Predstavlјene su bitne činjenice o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima. Nadam se da će veliki broj posjetilaca vidjeti ovu muzejsku postavku i da će steći pravo znanje o onome što se dogodilo – ističe Milјuš.

Izložba “Mjesta (ne)zaborava” u prijedorskom muzeju biće otvorena do 21. januara 2019. godine.

 

B.D.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!