12.8 C
Prijedor
Petak, 29 Septembra, 2023

PUSTITE DJECU DA SE ZAPRLJAJU, DA POJEDU HRANU SA PODA…

Najnovije vijesti

Zvuči vam kao da smo nešto pogriješili? Nismo.

Evo što kažu stručnjaci o tome zašto su alergije u tolikom porastu da čak imaju i razmjere epidemije i šta ih danas najviše izaziva.

Stručnjaci upozoravaju da je savremeno društvo postalo toliko opterećeno čistoćom, da više ne dolazimo u kontakt sa stvarima koje su ključne za dobro funkcionisanje našeg imunološkog sistema.

Alergijske bolesti poprimile su kod nas epidemijološke razmjere.

Današnja djeca imaju sve više alergija, boluju od astme, ekcema, intolerancije na određenu hranu, kao i od peludne groznice.

Svake godine povećava se broj osoba koje imaju ove probleme, a stručnjaci tvrde da će do 2021. skoro svako dijete već od rođenja imati ovaj problem.

Dr. Gorana Isailović, alergolog i dermatovenerolog tvrdi da je moderno doba, pretjerana čistoća i život pod staklenim zvonom doprinio razvoju sve većeg broja oboljelih.

„Današnja djeca se ne igraju u prirodi, a roditelji su postali opsjednuti čistoćom, da djeca više uopšte ne dolaze u kontakt s mikrobima vrlo bitnim za njihov imunološki sistem. Čistoća je pola zdravlja, ali je nečistoća ona druga polovica.“ – ističe dr. Isailović.

Ona je jedna od onih doktora koja roditeljima djece sa ekcemom preporučuje da kupe psa, kako djete u kasnijem životnom dobu ne bi dobilo astmu.

“Do sada sam imala 70 djece, koji su na ovaj način uspešno liječena. Izloženost kućnim ljubimcima već od rane dobi (do treće godine ima smisla) smanjuje rizik pojave alergija kod djece. Pogotovu ako rastu uz psa, djeca su izložena prljavštini i bakterijama u ranom životu što im stvara rani imunitet. Djeca su na početku života sve manje izložena bakterijama što je dovelo do prave eksplozije nastanka alergija. Mješavina dobrih bakterija u crijevima djece smanjuje rizik nastanka tih bolesti,” objašnjava dr Isailović.

S druge strane prof. dr. Branimir Nestorović, alergolog iz Sveučilišne dječje klinike u Tiršovoj smatra da su se pojavili potpuno neobični okidači za alergijske reakcije.

On je rekao da se tokom dugogodišnjeg staža, nikada kao sada nije susretao s toliko teškim ekcemima, astmom koja se pokazuje u sve problematičnijem obliku.

„Recimo, plastična ambalaža ima estrogenska svojstva, a estrogeni su hormoni koji favorizuju nastajanje alergijske reakcije. Brza hrana izuzetno utiče na nastanak alergijskih bolesti, kao i pušenje. Malo se govori i o tome da na nastanak alergije kod nekih ljudi utiču razna zračenja – mobilnih telefona, bežičnog interneta …“ – upozorava Nestorović.

Ranije se smatralo da su alergični samo oni koji imaju nekog srodnika s ovim problemom. Najnovija istraživanja, međutim, pokazuju da alergiju dobijaju i oni koji nemaju genetsku predispoziciju za to, što je pokrenulo genetičare da najnovijim metodama ustanove odakle zaista potiče ovaj problem.

Samo srednja i viša klasa imaju alergijske bolesti i astmu – tvrdi profesor Nestorović.

„Sirotinja nema priliku dobiti astmu. Istraživanja su pokazala da tamo gdje ima parazita i gdje vladaju loši higijenski uslovi nema alergije, dijabetesa i autoimunih bolesti. Praktično nijedne bolesti od koje boluje savremeno čovječanstvo u siromašnim zemljama nema.

Oni imaju druge bolesti. Ova teorija je jasno pokazala da ne treba biti previše čist i da treba djecu pustiti da se malo zaprljaju, jer tako jačaju imunitet.“ – savjetuje doktor.

motivacioneprice

foto: Ilustracije