Epidemija se odrazila i na rad kulturno-umjetničkih društava. Probe skoro i da nisu održavane, a tokom protekle godine ostali smo uskraćeni za brojne koncerte i manifestacije, na koje smo navikli. U KUD-u “Kozara” kažu da su nešto malo radili tokom ljeta i to, uglavnom, na otvorenom. Jedna od aktivnosti bila je demonstracija nekadašnje žetve u Potkozarju, čime su, kako kažu, željeli da ožive stare i zapostavljene običaje.

– U tim aktivnostima smo angažovali pjevačke grupe, veterane i mlađe članove. Nekoliko puta smo imali probe u prirodi, sve to kako bi se okupili i igrali, jer to nam nedostaje – rekao je Mladen Stakić, presjednik pomenutog društva.

Slična situacija je i u drugim kulturno-umjetničkim društvima. Ne pamte da su ikada imali duži prekid u radu. I publika se odvikla od koncerata, pa smatraju da će, i kada počnu sa radom, biti teško napuniti sale.

– Mi smo se zaželjeli svega. Godinu dana se ne družimo, nemamo socijalnog kontakta. Biće teško da steknemo opet onoliki broj publike koju smo imali, ali mislim da će entuzijazam, ipak, pobijediti – smatra Alma Semanić, sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” iz Prijedora.

– Probe smo imali, ali sa prekidima. Nastupa, naravno, nije bilo i to je uticalo na smanjenje broja članstva. Djeca vole da rade u društvu i da svoj rad prezentuju pred publikom, da putuju, druže se, a sve je to bilo na minimumu – istakla je Olivera Brdar Mirković, zamjenik predsjednik Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana.

Iako niko ne može predvidjeti kakva će biti ova godina, u kulturno-umjetničkim društvima nadaju se da će nastaviti sa uobičajenim radom. Planova je mnogo, ali njihova realizacija zavisiće isključivo od epidemiološke situacije i mjera Republičkog i lokalog štaba za vanredne situacije.

B.D.