U Dnevnom centru „Nevena“, Udruženja koje okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju,  radna atmosfera. Okitili su jelku, prave nakit, papuče,  cekere, sortiraju  metalne kopče za kozarački „Austronet“.  Ranije ih je bilo 37 svakog dana, a sad su podijeljeni  po grupama od po deset korisnika. I kako nam je objasnila  Lea, korisnica  ovog Dnevnog centra,  znaju svašta raditi.-Pravim papuče i nakit , krojim,  bojim, družim se, pričam, pravim krugove, cvjetove i naljepnice . I brojimo kopče za firmu „Austronet“- nabrajala je Lea svoje dnevne aktivnosti.  

Na početku pandemije  šili su i maske. Dušanka Vranješ, radni instruktor u Udruženju „Neven“ kaže da svi rade sve. Sretni su zbog tog, a raspodjela posla počinje već s jutarnjim časovima.- Ujutro kad dođu piju kafu , čaj . Brzinski to odrade, mada im govorimo da ne žure. No,  oni već prelaze u ovu drugu  prostoriju, gdje krojimo i šijemo,  i  pitaju kad ćemo i šta raditi , hoćemo li krojiti ili praviti nešto poput papuča.Tako da uživaju u tom  kad su oni od koristi- kaže Vranješeva. Ova godina je bez  već poznatih izložbi na kojim su ranije prodavali  ono što nastane u Dnevnom centru „Nevena“. No, oni koji žele neki od njihovih proizvoda mogu ga kupiti ovdje. Dolaze zbog kupovine, a jedan broj prijatelja ovog Udruženja  i s punim rukama. Vesna Berić, predsjednica Udruženja „Neven“,  koje je postalo prepoznatljivo po brojnim aktivnostima i projektima,  kaže da je prijatelja  Udruženja sve više. Uspjeli su da podijele i oko 150 paketa pomoći svojim korisnicima.

Stari ostaju, novi se pojavljuju. Neki dan smo dobili ponovo donaciju od „Mire“. Pojavili su se novi prijatelji iz Švicarske koji su na donirali  garderobu i obuću. Tu su pune kutije. Znači nam to, jer se djeca mogu pripremiti za zimske dane , a novogodišnje paketiće smo takođe dobili . I ove godine od Banjalučanina Duška Tadića, koji je pripremio na hiljade paketića za Udruženja i  organizacije poput naših, ali i porodice koje nemaju. Nismo organizovali zajedničku podjelu paketića, već kako  ko dolazi tako ta grupa dobija paketić- rekla nam je Berićeva.    I to je dio mjera  koje  provode  u cilju zaštite od virusa korona. Zbog pandemije u centar ne dolaze  djeca sa hroničnim oboljenjima, a takvih je sedam. U Dnevnom centru  „Nevena“ su korisnici  uzrasta od 18 do 66 godina.

M.Z.