16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

RADE MUDRINIĆ NA ČELU PRIJEDORSKOG SAVEZA INVALIDA RADA

Najnovije vijesti

Rade Mudrinić izabran je za predsjednika Saveza invalida rada grada Prijedora, a za sekretara Slobodanka Radinović. O tome je odlučeno na redovnoj izvještajno-izbornoj sjednici na kojoj je težak materijalni položaj ove populacije potenciran kao jedan od najvećih problema. Znače im, kako kažu,  posjete predstavnika njihove organizacije, jer znaju da nisu zaboravljeni. Po riječima Mudrinića, to će nastaviti i u narednom periodu.

“Obići ću naše invalide, pogotovo one nepokretne. To im puno znači, a to smo radili i prošle godine”, rekao je Mudrinić.

Prijedorska organizacija Saveza invalida rada ima 532 člana. Doskorašnji vršilac dužnosti sekretara prijedorskog saveza, Radovan Četić, ističe da je uglavnom riječ o socijalno ugroženim licima, kojima je svaka vrsta pomoći dobrodošla.

“Naše programske aktivnosti, Grad Prijedor godišnje sufinansira sa 8.000 KM. Tu su i prihodi od članarine, sredstva od Republičkog saveza i eventualne donacije. Pokrivamo režijske troškove prijedorske organizacije, dok ostatak usmjeravamo za pomoć našim članovima. Takođe apliciramo na svakom projektu koji bude objavljen u javnim glasilima”, kaže Četić.

Godišnjoj izvještajno-izbornoj sjednici u Prijedoru prisustvovao je i predsjednik Saveza invalida rada Republike Srpske, Jovan Zeljković, koji ističe da je ova populacija marginalizovana. U fokusu je borba za invalidnine. Invalidi rada bi, po njegovim riječima, trebalo da dobiju invalidnine prema kategoriji radne sposobnosti, a ne svi da budu svrstani u kategoriju radnika sa preostalom sposobnošću. Takođe bi prava osoba sa invaliditetom trebalo da budu izjednačena s drugim kategorijama.

“Invalidi rada trebalo bi da, osim invalidskih penzija, imaju invalidnine. Ne moraju biti kao kod ratnih vojnih invalida, ne moraju ih čak dobijati svi invalidi rada, ali makar oni sa najnižim primanjima od 200 i 250 KM. Da na neki način počnemo da pomažemo tim ljudima, koji su u jako teškoj situaciji”, rekao je Zeljković.

Republički savez invalida rada ima oko 3.000 članova, okupljenih u 12 lokalnih organizacija, a procjenjuje se da ih u Republici Srpskoj ima oko 60.000.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!