17.8 C
Prijedor
Utorak, 21 Marta, 2023

RADIO KLUB „KOZARA“: NOVE GENERACIJE NA RADIO-TALASIMA

Najnovije vijesti

Komunikacija u eri modernih tehnologija nikad nije bila lakša i ukoliko imate „pametni“ telefon i Internet vezu, svijet odjednom postaje manje mjesto. Jedan dodir na ekranu i tamo ste. Teško je pomisliti da bi nekoga, naročito mladu osobu, mogao privući hobi poput radio-amaterizma, ali prijedorski Radio klub „Kozara“ primjer je da i među novim generacijama ima onih koje privlači komunikacija radio-aparatima.

img_0346

Oglas postavljen u Elektrotehničkoj školi, kojim se pozivaju svi zainteresovani da dođu u ovaj klub na obuku za radio-amatera, zaintrigirao je tri učenika ove škole koji su položili kurs i sa ponosom mogu da kažu da su radio-amateri.

kljajic-milos
Miloš Kljajić

– Zanimalo me kako funkcioniše komunikacija radio-aparatima. Zavolio sam radio-amaterizam i planiram se baviti njime. Ljudi u Klubu su odlični, radimo, ali uvijek ima vremena za druženje – rekao je Miloš Kljajić, jedan od učenika, i poručio svima da dođu u Radio-klub da osjete „ljubav na talasima“. Odnos starijih radio-amatera prema polaznicima kursa obuke  pohvalio je Milošev školski drug Nikola Stanivuković.

nikola-stanivukovic
Nikola Stanivuković

– Nije bilo lako naučiti sve, ali uz podršku članova Kluba i uz dosta rada i truda, stekao sam potrebno znanje – kaže Nikola. Pomoglo je i znanje stečeno u školi, a Radio klub daje mogućnost praktičnog rada.

darko-lajic
Darko Lajić

– Ovdje sam došao, jer se radi o audiotehnici, a to je nešto što volim. Dosta je stvari vezano za elektroniku, što učimo i u školi, a to je dodatna prednost – rekao je Darko Lajić, učenik Elektrotehničke škole. On je rekao da je poseban osjećaj kada se putem radio-aparata stupi u kontakt sa nekim ko se nalazi na drugoj strani planete. Da radio-komunikacija ima posebnu draž, misli i Vedran Bosančić, kojeg je u svijet radio-amaterizma „uvukao“ njegov otac, Darko Bosančić.

vedran-bosancic
Vedran Bosančić

–  On se već godinama bavi ovim hobijem i gledajući ga kako radi i sve one uređaje, odlučio sam da i ja postanem radio-amater – kaže Vedran. Svoje znanje i iskustvo stariji članovi Kluba rado su podijelili sa mladićima.

img_0350
Ognjen Vukić

– Atmosfera u Klubu je jako zdrava i opuštena, samim tim i druženje je kvalitetno. Dolaze nam ovi mladi momci, a planirani su i novi kursevi – kaže Ognjen Vukić, koji je pozvao sve zainteresovane za radio-tehniku da se jave u Klub. Odluka da se sa „regrutovanjem“ novih članova krene u Elektrotehničkoj školi, pokazala se dobrom i ukoliko bi svake godine imali ovakav odziv, budućnost Kluba nije upitna, naveo je predsjednik Radio kluba „Kozara“, Jovica Knežević.

img_0344
Jovica Knežević, predsjednik Radio kluba „Kozara“

– Nekoga interesuju veze, ostvarivanje kontakata sa cijelim svijetom, druge interesuje konstruktorska sekcija i praktičan rad u elektronici. Tu je i računarska sekcija, povezivanje radio-stanica sa računarima i Internetom – rekao je Knežević. On dodaje da radio-amateri, kao zaljubljenici u tehnologiju, idu u korak sa vremenom. Iako se mnogi pitaju gdje je mjesto radio-komunikaciji sada kada su svi dostupni preko telefona, odgovor je došao 2014. U poplavama koje su pogodile  Prijedor, mnogi „klasični“ vidovi komunikacije su zatajili. Na scenu su stupili radio-amateri, stavivši na raspolaganje svoje znanje i opremu.

img_0353

Taj rad prepoznala je Gradska uprava i Radio klubu „Kozara“ obezbijedila prostorije za rad. Iz angažmana Radio kluba „Kozara“ tokom poplava, rodila se saradnja sa Crvenim krstom, Civilnom zaštitom RS, a naročito je izražena saradnja sa Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Prijedor, kojima održavaju radio-opremu. Ova humana strana jedan je od razloga koji su naveli ova četiri mladića da postanu radio-amateri. Oni su garancija da će i u budućnosti postojati oni koji, kada zatreba, mogu ostvariti komunikaciju radio-talasima, vezom koja ne puca.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!