13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

RADIONICE O EMOCIONALNOM OPISMENJAVANЈU MLADIH

Najnovije vijesti

“Emocionalno opismenjavanje srednjoškolaca iz ruralnih sredina”, naziv je radionica kroz koje su danas prošli učenici Srednjoškolskog centra Prijedor. Organizovane su u Psihološkom savjetovalištu “Psiholuminis”, u susret Međunarodnom danu mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra.

Učenici su sa voditeljima radionica kroz igru, grupni rad i diskusije učili kako prepoznati, imenovati i izraziti svoje osjećaje. Psiholozi kažu, ovladavanje emocionalnim vještinama pomaže u zaštiti „od bura i pritisaka“ u odrastanju. Milica Mršić, učenik Srednjoškolskog centra Prijedor za ovu radionicu saznala je od školskog psihologa i dobrovoljno se prijavila. – Smatram da su ove radionice veoma važne za nas, kako bi mogli kontrolisati svoje emocije – rekla je ona. 

Svakodnevni rad sa učenicima i razgovor sa njima, uticao je na to da se radionice ovakvog tipa, organizuju u našem gradu, kažu Maja Zorić i Ivana Fedoš-Trebovac, voditelji radionica. – Uopšteno, sve radionice imaju za cilj unapređenje mentalnog zdravlja, sa naglaskom na povećanje nivoa samopoštovanja i samopouzdanja učenika i pomoći kako da prevaziđu ove za njih veoma specifične razvojne faze  – rekla je Maja.

– Važno je da učenici nauče kako da imenuju svoje emocije, da ih opišu, da ih povežu sa ponašanjem, mišljenjem i fiziološkim promjenama u organizmu, da nauče kako da razlikuju emociju i ponašanje, kao i nove načine reagovanja na neprijatne emocije, kao što su ljutnja i strah. Učenici su kroz radionicu “vođena fantazija” naučili kako da umire svoju fiziologiju, uz prisustvo negativnih emocija  – dodala je Ivana. 

Ove radionice dio su projekta koji je ove godine izabran kao jedan od najpovoljnijih, u oblasti poboljšanja položaja mladih grada Prijedora.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!