Korona ih je nakratko zaustavila, ali u Dnevnom centru „Nevena“, Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama, korisnici su nedavno nastavili s poslom. Pakuju metalne kopče, takozvane hakene u vrećice i to isporučuju kozaračkom „Austronetu“.

To je, kada je ugovor potpisan u februaru, bila prilika da „Austronet“ „Nevenu“ pomogne na način da ih radno angažuje.  Na ovim poslovima je po riječima Vesne Berić, predsjednika „Nevena“ trenutno angažovano između pet do sedam korisnika.

– Znam da postoje mogućnosti da oni nešto zarade, da na taj način doprinesu i svom dnevnom zbrinjavanju. Prezadovoljni smo, kako mi, tako i gospodin Enes, jedno veliko hvala bi mu rekla, u ime svih njih. Ovo im je najdraža radionica u dnevnom centru – kaže Berićeva.

Poštuju se i sve naložene higijensko-epidemiološke mjere. Korisnici su pod maskama i na pristojnoj distanci. U pomoć, kad kopče treba izbrojati, priskoči njegovatelj i u ovoj radionici organizator posla Dario Savić. – Provjerim sve kad završe – kaže on.

Sadmira Musić, jedna od korisnica kaže da im je dan ispunjen. – Drago mi je što nam je Enes dao ovaj posao. Ovim putem mu se zahvaljujem, jer da nije bilo njega, ne bi imali šta raditi. Ovo je za nas kao neka zabava, a za neke koji ne znaju brojati i učenje. Meni je drago što nešto radim – kaže Sadmira.

Novac od ovog posla, a do sada su dobili avansnih 2.000 KM,  biće utrošen na neko od zajedničkih, a tako dugo željenih putovanja. Kad će izlet biti to još ne znaju, ali se trude da opravdaju povjerenje i zarade još koju marku.

M.Z.