16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

RADNICI “MITALA” U NARODNU SKUPŠTINU PREDALI PISMO

Najnovije vijesti

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada i predstavnici radnika “Arselor Mitala” predali su danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske peticiju sa propratnim pismom u kome su izrazili nezadovoljstvo namjerom da kompaniji “Izrael investment grupa” budu prodate akcije Rudnika željezne rude “LJubija”.
Radnik “Arselor Mitala” Mile Ćurić, koji 35 godina radi u “LJubiji”, istakao je da zaposleni u “Arselor Mitalu” smatraju da izraelska kompanija, kao i njen direktor Evgenij Zotov, nisu kredibilni za kupovinu akcija “LJubije”.

“Nigdje, pa ni na internetu, ništa nismo mogli da nađemo o kompaniji `Izraeli investment grupa`”, rekao je novinarima Ćurić.

On je naglasio da je “Arselor Mital” dobar poslodavac, da ispunjava sve obaveze prema radnicima, čija je prosječna plata 1.100 KM, uz uplatu svih poreza i doprinosa.

“Želimo prosperitet i napredak, a ne vraćanje u neka prošla vremena. Apelujemo da svi poslanici, a posebno iz prijedorske regije, dobro razmisle da li će podići ruku za prodaju akcija izraelskoj kompaniji, čime bi hiljade porodica mogle odvesti u ponor i glad”, dodao je Ćurić.

On kaže da radnici “Arselor Mitala” neće sjediti skrštenih ruku i dozvoliti da im bude ugrožena egzistencija.

“Odlučili smo se za mirne proteste, da dostojanstveno i časno damo do znanja svima da hoćemo, možemo i da smo spremni da se borimo da sačuvamo ovo što imamo. Sigurno je da nećemo stati na mirnoj borbi i da ćemo svim sredstvima, ukoliko bude potrebno, boriti se za naš rudnik”, zaključio je Ćurić.

Protestnu šetnju radnici su počeli sa banjalučkog Trga Krajine, a nakon okupljanja pred parlamentom Srpske, šetnja je nastavljena prema Parku “Mladen Stojanović”.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “LJubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “LJubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

O prodaji akcija “LJubije” parlament će se izjasniti naredne sedmice kada je predviđen nastavak sjednice Narodne skupštine.

izvor: Srna