12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

RADOM SE DOKAZUJE LJUBAV PREMA SVOME GRADU

Najnovije vijesti

Porodica Rahman se sa jednoipogodišnjim djetetom 2001. godine vratila u Prijedor, gdje se u svojoj imovini osjeća najsrećnije. Novac zarađen za vrijeme privremenog boravka u Njemačkoj uložen je u vlastiti biznis. Pokrenuli su veletrgovinu za izvozom metalo tehničke robe u Njemačku, a onda su odlučili su da se preorijentišu iz trgovačke u proizvodnu djelatnost.

-Trenutno firma Edna-Metal Vorking je smještena u Preduzetničkom inkubatoru, gdje koristi 200 kvadrata i bavi se proizvodnjom podstanica za centralno grijanje, koje izvozi na njemačko tržište. Za sad zapošljava deset radnika, od kojih je devet mašinske struke, koji su znanje stekli u Mašinskoj školi u Prijedoru. Zapošljavanje je najbolji način da se mladi zadrže i doprinesu razvoju svoga grada- rekla je Medina Rahman direktor, i dodala da se tako najbolje dokazuje ljubav prema svome gradu.

Za Gradsku upravu i Agenciju „Preda“, koje su pomogle pokretanje i razvoj ove firme, Medina ima samo riječi hvale, te najavljuje do kraja godine proširenje i zapošljavanje još pet radnika.

Zaposleni su zadovoljni uslovima rada i odnosom poslodavca. Kako rekoše, radni dan traje osam sati, imaju petodnevnu radnu sedmicu, vikend je slobodan, osim kad treba ispoštovati neki rok, imaju topli obrok i plaćen prevoz. Plate zaposlenih daleko su iznad prosjeka privrede Republike Spske, i kompletno se isplaćuju preko bankovnog računa, uz redovnu uplatu svih poreza i dopriniosa, rekla je Medina.

https://www.youtube.com/watch?v=QlUyiyGW_x4&feature=youtu.be

S.M.