19.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

Radomir Ivković, klinički hipnotizer – HIPNOZA JE MNOGO VIŠE OD ZABAVE NA POZORNICI (video)

Najnovije vijesti

Ovih dana u Prijedoru boravi Radomir Ivković iz Australije, porijeklom s naših prostora. Ivković je u Melburnu završio 14-mjesečnu obuku za kliničkog hipnotizera. Po njegovim riječima, čovjek svoju duhovnu stranu formira još kao dijete, do sedme godine, poprimajući osobine ljudi kojima je okružen.

– Od sedme do četrnaeste godine, dijete želi biti neko drugi. Želi biti kao majka ili otac, kao drug, učiteljica ili estradna zvijezda i tako dalje, a od 14. do 21. bude im se emocije. Zaljubljuju se, sklapaju prijateljstva, odaju se porocima i slično. U tim periodima čovjek doživljava određene stresove i traume čije posljedice se mogu osjećati kroz nastavak života. E, tu smo mi da im pomognemo – kaže Ivković i dodaje da broj seansi za rješavanje nekog problema zavisi od pacijenta, ali i toga šta on želi. Nije uvijek isti.

– Za prestanak pušenja dovoljne su dvije seanse u trajanju od 60 do 90 minuta. Dok, recimo, za mršavljenje trebaju četiri. Međutim, vrlo je bitno da čovjek ima volju da se odvikne od cigareta ili velike količine hrane. Ako toga nema i to želi po nagovoru drugih, teško će se uspjeti hipnozom. Mi smo tu da mu damo podršku i da što prije zaboravi na onaj način života kakav je imao ranije – pojašnjava  Radomir.

Među problemima koje imaju Radomirovi pacijenti, pored odvikavanja od pušenja, skidanja kilograma, spadaju i govorne mane, strahovi od životinja, seksualni problemi i tako dalje.

– Imao sam slučaj djevojčice koja se plašila misterioznog bića iz podruma zgrade. Kroz razgovor sa njom, koji inače primjenjujem kod svakog pacijenta, saznao sam da se ona, zapravo, plašila klovna. U njenoj glavi, on je živio dole i ona je bila u strahu da će izaći. Pod hipnozom sam iz podruma izveo tog klovna, a onda ga zajedno s njom smanjio toliko da je bio kao mrav na podu. Potom sam joj rekao da ga zgazi. Ona je to učinila i strah je tog trenutka nestao – ispričao nam je Ivković.

PRERANA EJAKULACIJA ČEST PROBLEM

– Zbog seksualnih problema najčešće mi se obraćaju muškarci. Čak 75 odsto njih ima problem sa preranom ejakulacijom. Do sada sam uspješno pomagao ljudima da riješe taj problem – kaže Ivković.

Iako bi mogao imati uspjeha i u liječenju od alkohola i narkotika, u to se, kaže, nije upuštao, jer sa takvim licima su tokom terapije mogući incidenti. Takođe, kako priča, ne bavi se ni podsticanjem organizma za izlječenje teških bolesti, jer tu je hipnoza od male ili beznačajne pomoći.

– Te osobe bi trebalo da dolaze trijezne i nedozirane, ali to je skoro nemoguće, a u takvim stanjima znaju biti agresivni, pa dođe do neočekivanih incidenata. Zbog toga sam odustao od takvih slučajeva – veli naš sagovornik.

Ivković pojašnjava da je mnogima prva asocijacija na hipnozu pozornica gdje hipnotizer uspavljuje publiku i od njih traži da izvrše nekakve radnje. Tu se često radi o manipulaciji. Hipnoza je, ipak, mnogo efikasnija i primjenljivija u medicini, gdje se ljudima može pomoći, a ne samo da se njome zabavljaju.

– Brojne autosugestivne bolesti mogu se otkloniti vrlo brzo. Hipnoza se tu pokazala vrlo uspješnom. Uspješno sam otklanjao strahove od nekih životinja, problem alergije, otežan govor, pa čak sam i samom sebi pomogao. Imao sam strah od pasa i alergiju. To sam riješio autohipnozom koju čovjek sam na sebi može primijeniti – kaže Ivković.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!