U Gornjoj Dragotinji sinoć su završene dvodnevne, jubilarne, trideset pete “Dragotinjske večeri”. Obilježana je i 14. godišnjica jedine kneževine na Balkanu. Tradicionalna kulturna manifestacija organiozovana je u okviru “Kulturnog ljeta” Grada Prijedora.

Manifestacija je počela u petak proglašenjem, kneza Kneževine Gornje Dragotinje i Marina i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a nastavljena parastosom poginulim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima NOR-a.

Nakon vatrometa, od 21 čas,  garda i pratnja novoustoličenog kneza: serdari, barjaktari, lična garda i prethodni knezovi Ostoja Knežević i Duško Milanović, te učesnici u programu, pozdravili su zastavi i himnu Kneževine te odali počast poginulim borcima otadžbinskih ratova a zatim, uz pjesmu, nastavili defile do centralne pozornice.

Poslije intoniranje himne  Kneževine Dragotinje i Marina, umjesto kneza Radovana Egića, koji je  na liječenju, obratio se bivši knez Milan Karlica  koji je  prisustne zamolio da minutom ćutanja odaju poštu nedavno preminulom knezu Žarku Zgonjaninu.

Učesnike manifestacije je pozdravila Olivera Brdar –Mirković, predsjednik Sovjeta Kneževine i najavala novosti narednih godina kad bi Kneževina mogla brojčano i terotorijalno ojačati.

U ime grada Prijedora, pokrovitelja manifestacije, biranim riječima se obratio se zamjenik gradonačelčnika  dr Aleksandar Miljuš.

Voditelj programa Saša Goronja, počasni žitelj Kneževine Dragotinja i Marini, podsjetio je da ona ima svoju teritoriju, granice, stanovništvo, jezik, pismo, školstvo, grb, zastavu, himnu, Sovjet, kneza, kneževu gardu, pasoš, i ambasadore širom svijeta i svoja priznanja za zaslužne i prijatelje.

Nakon kulturno-umjetničkog programa članova KUD “Milan Egić” iz Brezičana, i etno grupe “Vile Petrova”, najvišeg priznanje kneževine, “Dragotinjska povelja”, uručena je Siniši Kesaru, ambasadoru Kneževine u Srbiji.

Nenad Grujičić, poznati pjesnik, pisac, esejista, antologičar, direktor “Brankovog kola” u Novom Sadu, porijeklom iz Prijedora, proglašen je za ambasadora Kneževine u Novom Sadu. On je ojkaču upisao u prvi Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije. Tek imenovanom ambasadoru pripala je i čast da se obrati “Dragotinjskom  besjedom”.

Tradicionalne “Dragotinjske večeri”,  se održavaju s ciljem očuvanja tradicije ovog sela,  a manifestacija je  dio “Kulturnog ljeta” u Prijedoru. Nakon brojnih filmova i izložbi, u maloj Sali društvenog doma Gornja Dragotinja,  postavljena je i stalna postavka svjetski poznatog umjesnika Branka Miljuša, Dragotinjca.

Izložena postavka, kazao nam je jednom prilikom, je bolja od mnogih drugih koja su u inostranim galerijama i kolekcijama.

Taki su Dragotinjci: akademik, radnik, učiteljica sa dva đaka, jedina trgovina u kojoj  su zavrnuli slavinu za vodu, fudbalski stadion bez kluba i igrača, prazne njive….

M.Bogun

foto: Giga

PrethodniDOBRI LJUDI GRADE KUĆU ČETVEROČLANOJ PORODICI MUSTAFIĆ (FOTO)
SlijedećiODRŽANE PRIJEDORSKE OMLADINSKE IGRE